Deci mlađoj od 13 godina zabranjena aplikacija Tik-tok

pixabay.com

Kuća i porodica

Deci mlađoj od 13 godina zabranjena aplikacija Tik-tok

Posle nekoliko smrtnih slučajeva, koji su se dogodili u kratkom vremenskom periodu, od 3. februara je deci mlađoj od 13 godina zabranjen pristup kineskoj aplikaciji „Tik-tok“.

Pritom, mera je toliko stroga da će za potvrdu godišta korisnika biti korišćena veštačka inteligencija.

Povod za ovu meru je tragedija jedne italijanske porodice, čija je devetogodišnja devojčica stradala zbog učešća u takozvanoj igri gušenja na „Tik-toku“. Njena majka, kako prenose mediji, kaže da je njena ćerka toliko bila zavisna od ove aplikacije da joj je „ona predstavljala nešto jedino u životu“.Istražujući ovu nesreću, italijanska policija je otkrila da je, ne samo devojčicu iz Palerma, na ovu opasnu igru inicirao takozvani izazov koji je postavila četrdesetosmogodišnja žena iz Sirakuze na Siciliji. Ona je ispitana zbog navodnog podstrekivanja na samoubistvo postavljanjem video-snimka na kojem se vide muškarac i žena kako obmotavaju lepljivu traku oko usta i nosa.

Nije to bio jedini izazov na kineskoj platformi za postavljanje video-snimaka. Otkriveno je da je uticajna tiktokerka iz Sirakuze, uz pomoć nekoliko „izazova“ okupila 730.000 pratilaca raznih uzrasta. Ponudila je oko 20 opasnih „igara“, kao što su udisanje kreme kroz nos, zatvaranje očiju kleštama i inscenirano lomljenje ruke loncem za kuvanje… Njeni video-snimci su uklonjeni, ali nema podataka koliko je bilo korisnika ovakvih izazova.

Kao što, nažalost, nema ni podataka da li je žrtva sličnog „izazova“ bio i dečak iz Beograda koji je nedavno pronađen obešen kaišem u svojoj sobi. Izazov u kome deca uz pomoć kaiša, marame ili trake stežu vrat sa ciljem da što duže ostanu bez vazduha i sve to snimaju, bio je aktuelan na „Tik-toku“ u danima kada je nesrećni dečak pronađen mrtav.U Nacionalnom kontakt-centru za bezbednost dece na internetu kažu da su od početka rada (februar 2017) zabeležili 14 prijava opasnih dečjih igara. Prijavljene su takozvane igre plavi kit, momo, cimet izazov, nestanak na 72 sata, petoparac izazov, polomi glavu izazov, gutanje kapsula praška za veš…

— U svakom uzrastu imamo one koji nisu mnogo pametni ili imaju neke poremećaje ličnosti. Tako je i među mladima — kaže psihijatar Slobodan Simić.

— Sugestibilne osobe imaju slabiju volju i teško se odupiru nametnutim izazovima, čak iako su svesni njihove opasnosti. Nisu samo deca podložna tome. Na sreću, ovakve igre se u našoj sredini slabo „primaju“ i mislim da mera zabrane neće ništa da promeni. Na zdrave, bez obzira na uzrast, ne može se lako uticati, a rizik koji u sebi nose poremećene ličnosti je neminovna pojava.

Lakoverni ne umeju da rasuđuju

Psiholozi odavno upozoravaju šta decu navodi da se upuste u opasnu igru. Nepodeljen je stav da deca ispod 13 godina ne umeju da rasuđuju dokle ta igra može da ih odvede. U tom uzrastu ona još nisu sazrela da pravilno rasuđuju. Lakoverni su, naivni, radoznali, neoprezni, znatiželjni. Žele da se dokažu, da impresioniraju svoje vršnjake, nesvesni da bi to moglo da ih košta života. Deca, kažu stručnjaci, nemaju nameru da se ubiju, već učestvuju u izazovima da bi bili heroji, da bi dobili aplauz od svojih pratilaca i impresionirali svet.

Kliknite da komentarišete

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ostalo u Kuća i porodica

To Top