Ima li „Dara iz Jasenovca“ šanse za Oskara? Gledaoci u suzama napuštali premijeru

Printscreen/Youtube/MegaComFilm

Poznati

Ima li „Dara iz Jasenovca“ šanse za Oskara? Gledaoci u suzama napuštali premijeru

Srpski kandidat za Oskara biće film „Dara iz Jasenovca“. Da li ovo ostvarenje i dalje ima šanse za nagradu, s obzirom na burne događaje koji ga okružuju?

Podsetimo, ovaj film je izazvao lavinu reakcija, pre svega zbog svoje tematike – logora Jasenovac iz Drugog svetskog rata, u kom su se nalazila i deca, a u kom je stradao veliki broj Srba, Jevreja i Roma.

Sve je počelo kad je „Varajeti“, jedan od najuticajnijih filmskih magazina na svetu, objavio kritiku Džeja Vajsberga, koji je film nazvao „neprikrivenim primerom srpske nacionalističke propagande“, koju su preneli i brojni hrvatski i srpski mediji.

Zbog toga je pokrenut pravi „internet rat“ između Srba i Hrvata, koji su besomučno ocenjivali film na jednom od najpoznatijih sajtova za ljubitelje filmske umetnosti, portalu IMDB.

Upravo zato, ovaj portal je, pre nekoliko dana, odlučio da privremeno ukine mogućnost ocenjivanja, jer je imao broj ocena nesrazmerno velik u odnosu na broj ljudi koji su imali mogućnost da ga pogledaju. Naravno, ocene su date iz inata – srpskog ili hrvatskog. U trenutku ukidanja ocene, film je imao rejting 9,4/10.

Opcija ocenjivanja je ipak vraćena nakon svetske premijere „Dare iz Jasenovca“ u devet američkih gradova. Kako prenosi portal Serbian Times, neki od gledalaca u Čikagu morali su u suzama da napuste bioskop i pre kraja filma, potreseni pričom.

Mišljenja o tome da li „Dara iz Jasenovca“ i dalje ima šanse za Oskara su podeljena. Dok jedni smatraju da su kritike u „Varajetiju“ ipak ostavile veliki negativan utisak i udaljile „Daru“ od nagrade, drugi tvrde kako je priča ispričana u filmu ipak previše jaka, i da ima veoma dobre šanse.

Zanima nas i vaše mišljenje. Da li „Dara iz Jasenovca“ i dalje ima dobre šanse za osvajanje prestižne filmske nagrade „Oskar“?

B92

Kliknite da komentarišete

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ostalo u Poznati

Popularno

To Top