3 JEDNOSTAVNA NAČINA DA SAČUVATE DOBAR BRAK

pixabay.com

Ljubav i seks

3 JEDNOSTAVNA NAČINA DA SAČUVATE DOBAR BRAK

U mnogim ljubavnin vezama ili brakovima ponekad se pojave izazovi koje je teško rešiti čak iako i jedna i druga strana žele da sačuvaju odnos i povrate harmoniju. Ponekad ni razgovor nije siguran put ka prevazilaženju prepreka, a nekad je i teško otrgnuti se od tereta negativnih emocija koje vode samo u još veću raspravu i distancu između partnera.

Kada dođe do takvih konflikta u braku, pokušajte da rešite izazov uz pomoć 3 jednostavne psihološke tehnike:

1. Ljubaznost – vrline VS. mane

Fokusirajte se na dobre stvari u vašem odnosu i partnerove vrline. Iako je vaš spisak pritužbi i kritika sada veliki, pokušajte da budete ljubazni i saopštite ih tako što ćete partneru reći: „Cenim kod tebe to što…“ – pa nabrojite njegove vrline i kvalitete, a zatim dodajte čarobno „ali“ u kojem ćete na ljubazan način saopšiti šta vam smeta. Cilj ove tehnike nije lažni sjaj i manipulacija, već ukazivanje poštovanja i pokazivanje partneru da zaista želikte da unapredite vaš odnos, a ne samo da ste slepi kritičar koji pokušava da produbi konflikt.

2. Poštujte razlike

Svaki brak zahteva duboko poštovanje razlika. Svi potajno mislimo da su naše odluke i uverenja najbolja moguća, ali neophodno je da poštujemo razlike i tuđe mišljenje. Svi posmatramo stvarnost kroz različite „filtere“ u zavisnosti od staleža, kulture, zrelosti, genetike, vaspitanja, porodične tradicije… Poštovanje razlika ne znači da je jedna osoba u pravu, a da druga misli pogrešno, već da dopuštate partneru da bude onakav kakav jeste i da to poštujete,. Isto to očekujete i od njega, da i on poštuje vaša uverenja, mišljenja i prirodu. Radite na tome da ostanete emocionalno povezani sa partnerom čak i kada ima drugačije mišljenje od vas umesto da pokušavate da ga menjate i nametnete mu svoj stav.

3. Zajedno pobedite stres

Sigurno ste bar jednom u vezi ili braku imali situaciju u kojoj ste pod stresom zbog posla, porodice ili prijatelja, a da taj stres manifestujete na partneru. Iz ovakvih situacija nastaju bezrazložni konflikti koji ugrožavaju vaš odnos. Svako od nas ima stresne situacije, ali važno je da zbog toga ne ugrožavamo druge i ne manifesuje stres na druge aspekte života. Pokušajte zajedno sa partnerom da se odbranite od stresa i stvorite unutrašnji štit koji će vam tkaođe pomoći i kada između vas dođe do sukoba. Na primer, kada ste pod stresom listajte stare fotografije, pričajte o lepšim danima, idite zajedno na trening ili šetnju u obližnjem parku, zasladite se omiljenim kolačem, meditirajte ili vežbajte jogu… Najvažnije je da jedno drugome budete podrška, a čak i zajednička borba protiv negativnosti, kao što je stres, može učintii da se još više zbližite.

Izvor: Lovesensa

Kliknite da komentarišete

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ostalo u Ljubav i seks

Popularno

To Top