VASILIJE PANTELIĆ, DOBITNIK PUNE STIPENDIJE JEJLA I PONOS SRBIJE

Printscreen

Kuća i porodica

VASILIJE PANTELIĆ, DOBITNIK PUNE STIPENDIJE JEJLA I PONOS SRBIJE

Maturant Četrnaeste beogradske gimnazije Vasilije Pantelić od jeseni će biti brucoš na Jejlu, jednom od tri najbolja univerziteta na svetu.

Maturant Četrnaeste beogradske gimnazije Vasilije Pantelić od jeseni će biti brucoš na Jejlu, jednom od tri najbolja univerziteta na svetu. On je nagrađen najvećim priznanjem koje mogu da daju jednom brucošu – punom stipendijom od 80.000 dolara godišnje za studiranje i stanovanje.

Iako je tek na pragu punoletstva, Vasilije Pantelić već je uradio veliku stvar. U oštroj konkurenciji više od 40.000 srednjoškolaca iz celog sveta, mladi Beograđanin našao se među 1.500 odabranih. Kaže da je Jejl bio njegov prvi izbor i da se nije dvoumio.

“Prijavio sam se u ranijem roku, tako da sam već negde u decembru dobio odgovor od fakulteta. Konkurencija je bila kao i svake godine velika, možda čak i veća i veoma mi je drago što sam izabran u tih pet procenata. Planirao sam da konkurišem na još neke fakultete, ali pošto sam već u ranijem krugu bio primljen, u drugom krugu nisam poslao prijave ni na jedan fakultet”, rekao je Pantelić gostujući u Jutarnjem programu.

Objašnjava da u Americi postoji jedan zajednički prijemni ispit koji koriste skoro svi fakulteti, i da se onda polažu matematika i engleski jezik, koji podrazumeva engleski koji polažu svi američki učenici, ali i engleski za strane studente.

“Ja sam dodatno polagao i biologiju i hemiju, pošto su to bile oblasti koje biram za studije. Na američkim fakultetima nalazi se oko deset procenata stranih studenata. Oni obično biraju strance po nekim regionima. Gledaju da dobiju što više geografskih i drugih raznovrsnosti kako bi na neki način doveli iz svake države po nekog”, navodi Vasilije.

Pošto upisni rok još nije završen, nada se da će mu se neko od zemljaka pridružiti posle aprila.

Šta Vasilije planira posle fakulteta 

Vasilije Pantelić dobitnik je Svetosavske nagrade, a pored toga, osvojio je treće mesto na Olimpijadi iz geografije u Hongkongu, a drugo u Evropi. Kaže da se prilikom upisa sve to uzima u obzir.

“Uzima se celokupan uspeh iz srednje škole, ne postoji rangiranje samo na osnovu prijemnog ispita i ocena, nego u to ulaze i preporuke profesora, vanškolske aktivnosti i, naravno, nagrade sa takmičenja. Postojali su i eseji u kojima sam pisao šta me zanima, o čemu bih tamo učio i čime bih se bavio, sve su to neka pitanja koja postavljaju”, istakao je maturant koji je svoje talente dokazao i u Petnici i Centru za talente Beograd.

Vasilije putuje u Ameriku u avgustu, kada počinje nastava. Srećan je što će imati prilike da bude na fakultetu koji ima izvanredne uslove za studiranje, nove laboratorije, ali i čuvene profesore.

Planira da posle osnovnih studija upiše i master i doktorske studije, a da kasnije hemiju primeni u istraživanjima u oblasti farmacije i medicine.

Izvor: RTS

Nastavi čitanje
Kliknite da komentarišete

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ostalo u Kuća i porodica

Popularno

To Top