Ana uporedila život u Srbiji i Nemačkoj: Možda ćete misliti da sam luda, ali Srbija je jedna od najisplativijih zemalja

youtube/printscreen

Lifestyle

Ana uporedila život u Srbiji i Nemačkoj: Možda ćete misliti da sam luda, ali Srbija je jedna od najisplativijih zemalja

Lepa Ruskinja Ana, koja već godinama živi van svoje otadžbine, odlučila je da pohvali našu zemlju i ljudima širom sveta do detalja objasni zašto smatra da je bolje živeti u Srbiji, a ne u Nemačkoj.

Ana, koja je poslednjih pet godina radila, studirala ili volontirala u Nemačkoj, Grčkoj, Austriji, pa čak i dalekoj Indiji, imala je dosta toga pohvalnog da kaže o našoj zemlji.

– Da li je život u Srbiji bolji od života u Nemačkoj? Verovatno ćete pomisliti da sam luda što ovo uopšte pitam, jer će mnogi reći da nema ničeg boljeg od života u Nemačkoj, državi u kojoj živi na hiljade i hiljade Srba. Ali, da vam kažem nešto, život može biti bolji u Srbiji za neke ljude, pa možda čak i za vas – priča u svom vlogu lepa Ruskinja.

Poredeći nas sa Nemačkom, Ana kaže da je Srbija bolja za život pre svega zbog troškova života.

– Neka vas ne iznenadi ali Srbija je jedna od najsplativijih zemalja za život u Evropi. Na primer u Srbiji će vas koštati upola manje da jedete negde van kuće nego u Nemačkoj. Upola manje para će vam biti potrebno prilikom kupovine prehrambenih proizvoda, 40 odsto manji su troškovi prevoza, 56 odsto su manji troškovi za smeštaj… – nabraja Ana u snimku sve razloge zbog čega je život u Srbiji bolji nego u Nemačkoj.

Ona smatra da u Srbiji super mogu da žive oni koji se bave biznisom onlajn, ili su „digitalni nomadi“, piše Telegraf.

– U Nemačkoj su za takve poslove porezi mnogo veći, tu su još i druge komplikacije, uredbe… U Nemačkoj vas mnogo više košta da vodite takav posao – kaže Ana i dodaje da u Srbiji od takvog posla može lepo da se živi, dok u Nemačkoj ne bi mogao da dobiješ ni boravak da bi vodio posao.

Ana ističe da u Srbiji bi bio zadovoljan svako ko se bavi IT biznisom, jer bi mogao lepo da zarađuje.

Nemačka je dobra ako ste recimo inženjer – kaže ona.

Ruskinja kaže da preseljenje u Nemačku košta mnogo, i po nekoliko hiljada evra, dok u Srbiji to iznosi to mnogo manje.

– Ovde su jeftiniji stanovi, lakše ih je pronaći, pa ne morate da se nadmećete sa drugim stanarima. U Nemačkoj kada idete da gledate stan unutra ćete zateći mnogo njih koji su već zainteresovani, pa zavisite od vlasnika koji na kraju donosi konačnu odluku o tome koga će pustiti u stan – priča Ana.

– U Nemačkoj će vam tražiti tri depozita, a ovde mnogi traže jedan, a potom kiriju plaćate mesečno – ističe ona.

Sviđa joj se i što u Srbiji ima dosta nameštenih stanova za izdavanje, dok su u Nemačkoj uglavnom prazni stanovi.

Srbija ima bolji internet
Ana je prosto oduševljena kako internet radi u našoj zemlji. Kaže da se u Nemačkoj mnogi žale na pokrivenost, ali da u Srbiji tih problema nema.

– Internet u Nemačkoj je skup i često teško dostupan, dok u Srbiji imate internet gotovo svuda i mnogo je brži. Sada sam u stanu gde imam najbrži internet u životu. Samo leti! – oduševljena je mlada Ruskinja.

Nemačka je, prema njenom mišljenju malo bolje „opšte organizovana“. Kaže da su tamo pravila jasno postavljena i da ih gotovo svi poštuju.

„Ovo je Balkan“
– Ovo je Balkan, i možda ovde baš stvari nekad ne funkcionišu najbolje, ali sva ta pravila u Nemačkoj mogu da izlude čoveka. Pogotovo one ljude koji vole da žive slobodnije, koji neće da budu sputani – ističe ona.

Smatra da je u Srbiji dodatna prednost što kod nas radnje rade uvek i svuda.

– U Nemačkoj nedeljom ništa ne radi. I drugim danima radnje se zatvaraju ranije, a u manjim gradovima baš dosta ranije. Taj problem u Srbiji nećete imati. Kod njih rade neke prodavnice 0-24, imate trafike, imate sve. Možete da naručite kad vam nešto treba – kaže Ana.

„U Nemačkoj ste uvek stranac“
Ana smatra da se svako ko dođe strane u Nemačkoj bude posmatran kao stranac. Kaže da Nemci nisu mnogo srdačni i ne prihvataju ljude tako lako.

– Takav im je mentalitet, morate baš da se potrudite da ih „osvojite“. Ako se ne potrudite, moguće da nećete imati nijednog prijatelja u Nemačkoj. U Srbiji su svi tako srdačni, gostoljubivi, vole ljude koji su zainteresovani za njihovu kulturu, običaje… Spremni su da sve podele sa vama, da vam pomognu i da učine da se osećate prihvaćeno – kaže Ana.

Ona je istakla i da smo velike patriote, koje vole svoju državu i narod i zato obožavaju da strance upoznaju sa lepotama Srbije.

– Nemci se ne odnose prema svojoj zemlji tako, a meni se baš sviđa što su Srbi posvećeni svojoj zemlji i pokušavaju da je pokažu u najboljem svetlu – kaže Ana i dodaje da je to inspiriše, pogotovo to što Srbi mnogo vole da pričaju o svojoj istoriji dok to, kako tvrdi, sa Nemcima nije slučaj.

Hrana u Srbiji kida!
Ana se iskreno izvinila Nemcima, i priznala da uopšte ne voli njihovu hranu.

– Vaša hrana se zasniva na svinjetini, krompiru i hlebu. U Srbiji isto dosta jedu meso, ali razno i zdravo meso. Manje je masno, a jelovnik im je uopšteno raznovrsniji. Srbija proizvodi dosta voća i povrća, a hrana im je veoma ukusna i baš mi se sviđa – kaže Ana.

Oduševljena je palačinkama, jer je podsećaju na Rusiju, dok je palačinke, kaže, teško pronaći u Nemačkoj.

Srbija je bliža moru, lepše je i vreme
Sviđa joj se i vreme u Srbiji, kaže da je oduševljava što ne pada kiša često, dok u Nemačkoj često kiša pada skoro svaki drugi dan.

Sviđa joj se i što posle samo nekoliko sati vožnje može da se stigne do mora.

– Srbija je u središtu Balkana i odavde možeš da odeš gde hoćeš, da obiđeš okolne zemlje. I Nemačka je dobro pozicionirana, ali zavisi šta te više privlači – kaže Ana.

Blic

Nastavi čitanje
Kliknite da komentarišete

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ostalo u Lifestyle

Popularno

To Top