MOGU LI PRENETI VIRUS OSOBE KOJE SU PRIMILE DVE DOZE VAKCINE?

Printscreen

Lepota i zdravlje

MOGU LI PRENETI VIRUS OSOBE KOJE SU PRIMILE DVE DOZE VAKCINE?

Kisić je navela da je važno da se nosi maska i posle vakcinacije, da bi zaštitili druge
– Osobe koje su primile dve doze vakcine i razvile imuni odgovor, u kontaktu sa virusom korona neće se razboleti, ali mogu da prenose virus – izjavila je danas epidemiolog i član Kriznog štaba Darija Kisić Tepavčević.

Ona je navela da je zbog toga važno da se nosi maska i posle vakcinacije, da bi zaštitili druge.

– Osoba koja je vakcinisana i ima antitela, u kontaktu sa virusom korona neće se razboleti ili neće imati klinički manifestnu formu bolesti. Izvesno je da će u respiratornom traktu, nosu, ustima, određeno vreme nakon infekcije da nosi virus. Ona se neće razboleti, ali može da prenosi virus. Nošenje maski zbog okoline i te kako ima smisla – navela je Kisić Tepavčević.Kako je istakla, Srbija ima razlog za optimizam jer vakcinacija ide dobro, ali da virus stalno upozorava da je tu, da nema mesta za opuštanje, jer je broj novozaraženih na dnevnom nivou juče bio oko 2.500.

– Mi imamo razloga za optimizam, idemo u dobrom pravcu, ali ne smemo da se opuštamo. Do sada smo se samo sklanjali, nosili masku, sada imamo priliku da nešto aktivno uradimo da krenemno u protivnapad sa vakcinom – navela je Kisić.

Da bi se sprečilo epidemijsko širenje bolesti, ističe, potrebano je da 60 do 70 odsto populacije razvije imunitet.– Ne da bi virus nestao već da se ne javlja u epidemijskoj formi – rekla je ona i dodala da je za to potrebno da se vakciniše između 1,5 i dva miliona ljudi.

(Dnevne.rs/Tanjug)

Kliknite da komentarišete

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ostalo u Lepota i zdravlje

To Top