Kovač: Mnoge će biti sramota zbog laži o “Dari iz Jasenovca”

screenshot

Lifestyle

Kovač: Mnoge će biti sramota zbog laži o “Dari iz Jasenovca”

„Vajsbergov tekst nije filmska kritika već politička insinuacija. Preporučujem svima u Srbiji koji su podržavali njegove stavove i vodili kampanju protiv filma, da pogledaju ‘Daru iz Jasenovca’ u subotu. Možda će nekog od njih i biti sramota za laži koje su širili“, rekla je kantautorka Aleksandra Kovač u razgovoru za portal Nova.rs, povodom sramnog teksta američkog kolumniste Džeja Vajsberga, koji je napisao za „Variety“ da „Darom iz Jasenovca“ Srbi pravdaju svoju politiku u ratovima devedesetih.

Film “Dara iz Jasenovca” biće premijerno prikazana ove subote, 20. februara, na RTS-u, u 20 časova. Povodom televizijske premijere, razgovarali smo sa Aleksandrom Kovač, koja je sa svojim partnerom Romanom Goršekom radila muziku za ovo ostvarenje Predraga Antonijevića.

Na početku razgovora, kantautorka nam je objasnila kada je započela saradnja sa rediteljem ovog filma,i dodala da su Roman i ona već nakon pročitanog scenarija znali kakvu će muziku da naprave.

“Od samog početka naše saradnje sa Gagom Antonijevićem, koja je započela 2015.godine, na seriji ‘Ubice mog oca’, znali smo da ćemo raditi sa rediteljem koji odlično poznaje i poštuje ulogu muzike u filmu i kome je muzika izuzetno bitan element filmsko-narativnog sistema. Saradnja na filmu ‘Dara iz Jasenovca’ je započela našim čitanjem scenarija, i odmah smo znali da pred sobom imamo snažnu i potresnu priču koja zahteva isto tako ozbiljnu muziku, ali i da ta muzika neće biti samo ‘propratna’, ‘prateća’ filmska muzika, već autentična, živa materija koja postaje kao jedan od likova u filmu i nezamenljiv deo narativa i atmosfere. Roman i ja smo odmah, po čitanju scenarija, prionuli na rad, i imali veliki broj tema iskomponovanih i pre nego što smo videli i prvi kadar.”

Pored toga, Aleksandra je istakla da ni ona kao ni Roman nikada do sada nisu radili na nečemu sa tolikim entuzijazmom i inspiracijom, kao i osećajem odgovornosti, jer su svojom muzikom želeli da odaju počast svim žrtvama Jasenovca.

“Muziku za ‘Daru’ karakteriše spoj modernog, elektronskog zvuka i velike orkestarske i horske partiture širokih i raspevanih tema. Kada imate sliku u kojoj je svaki element doveden do perfekcije onda radite sa dodatnim zamahom. Roman i ja stvaramo muziku zajedno više od dvadeset godina, ali nikada sa ovakvo inspiracijom i entuzujazmom. Radili smo sa velikim osećanjem odgovornosti jer smo muzikom želeli da odamo čast svim žrtvama Jasenovca. Znali smo da je ovo film koji će ostati i upisati se zlatnim slovima u istoriju srpske kinematografije. Sa velikim ponosom iščekujem subotu kada će ljudi naše zemlje imati priliku i sami u to da se uvere”, smatra Aleksandra i dodaje kako su se snimanja odvijala preko lajv prenosa.

“Orkestarsku partituru za gudače, drvene duvače i hor od 45 pevača, u doba pandemije je bilo skoro nemoguće snimiti jer je mali broj orkestara u svetu uopšte snimao i radio zbog svih mera. Međutim, uspeli smo da dobijemo tri termina sa jednim od najboljih orkestara za snimanje filmske muzike u svetu, ‘Budapest Scoring’. Snimanje je bilo putem lajv audio i video stream-a, i proteklo je u opuštenoj i profesionalnoj atmosferi iako je ceo orkestar bio pod maskama. Roman i ja smo bili u našem studiju u Beogradu i davali smo intrukcije dirigentu i orkestru iz Beograda. Dobili smo aplauze gudalima na žice više puta, kao znak poštovanja muzičara prema muzici koju smo komponovali. Kada smo im poslali kompletno završenu muziku, Roman je dobio posebne pohvale od njihovih producenata za produkciju i miks muzike i uvrstili su muziku na svoj Jutjub kanal, odmah pored muzike za ‘Star Wars’, ili film ‘Parazit’ koji je prosle godine dobio Oskara.”

Džej Vajsberg, filmski kritičar i kolumnista američkog magazina “Variety” napisao je i više nego sraman tekst na temu ovog filma. U svom tekstu on pokušava da nametne tezu prema kojoj Srbi, govoreći o sunarodnicima ubijenim u ustaškom logoru smrti, navodno, pravdaju svoju politiku u ratovima devedesetih. Kantautorka Aleksandra Kovač izričito se ne slaže sa ovim stavom.

“Vajsbergov tekst nije filmska kritika već politička insinuacija. Preporučujem svima u Srbiji koji su podržavali njegove stavove i vodili kampanju protiv filma, da pogledaju ‘Daru iz Jasenovca’ u subotu. Možda će nekog od njih i biti sramota za laži koje su širili.”

Nova.rs

Kliknite da komentarišete

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ostalo u Lifestyle

Popularno

To Top