Profesor iz Niša na listi najuticajnijih naučnika u svetu, a to nije ni znao!

Printscreen

Uncategorized

Profesor iz Niša na listi najuticajnijih naučnika u svetu, a to nije ni znao!

Na nedavno objavljenoj prestižnoj listi Univerziteta Stanford među 100.000 najuticajnijih svetskih naučnika za 2019. godinu našao se i profesor sa Prirodno-matematičkog fakulteta Niko Radulović. Iako su i ranije njegovi radovi prepoznati u određenim bazama, ističe da mu je ovo najznačajnija kvalifikacija za 16 godina, koliko je prošlo od kada je objavio prvi rad.

Stanfordova lista je kvalifikovala naučnike u 22 naučne oblasti, a jedno mesto za hemiju pripalo je niškom profesoru sa Departmana za hemiju na PMF.

– Svake godine se formira lista za prethodnu godinu. To je nešto na osnovu većeg broja parametara koji se tiču ne samo broja objavljenih radova, citiranosti, citiranosti u okviru te godine, naravno sve to u poređenju sa ostalim ljudima koji se bave takvom oblašćcu, odnosno takvim istraživanjima – objašnjava Radulović u razgovoru za portal Južne vesti.

Da se i njegovo ime našlo među 45 naučnika iz Srbije, saznao je, kako kaže, slučajno.

– Ja nisam ni pogledao koja je lista, a pre neki dan sam bio u Beogradu i koleginica me je pitala kada ću da je častim i tako sam ja to saznao. Nisam uopšte očekivao tako nešto, ja svakako ne radim sam. Deo sam jednog tima, ja sam vođa te grupe, skraćenica naša je OSA (Organska sinteza i analiza) i imamo puno mlađih saradnika – kaže Radulović.

Dodaje da njegovo ime na prestižnoj listi znači da radi nešto što je na svetskom nivou, ali i da mu laska što je sa svojih 40 godina rame uz rame stao sa predsednikom Srpske akademije nauke i umetnosti, čije je ime takođe objavio Univezitet Stanford.

Pošto su uslovi na fakultetima u Srbiji, kako kaže, prilično oskudni i loši, kvalifikacija među najuticajnijim naučnicima još više znači i pruža mu, dodaje, vetar u jedra.

Više od 15 godina rada na Fakultetu i velika priznanja
Od 2005. godine pa do danas, Radulović ističe da je objavio oko 240 naučnih radova, pa su se i prethodnih godina njegovi radovi dobro rangirali.

– Pre 8 godina je „Skopus“, jedna indeksna baza u okviru jednog od najvećih svetski izdavača, pravila pregled koji su najmlađi i najcitiraniji naučnici u okviru svojih oblasti i ja sam bio jedan od njih koji je bio iz Srbije – kaže Radulović.

Dodaje je i da je jednom bio među naučnicima koji su bili istaknuti po citiranosti u časopisu koji se bavi statističkom obradom podataka, ali da je, kako kaže, Stanfordova lista jedna od najprestižnijih koje postoje.

– Sa te liste se koriste podaci za određivanje renomea Univeziteta, to utiče na status Univerziteta na Šangajskoj listi – navodi on na kraju razgovora za Južne vesti.

Još dvoje profesora se sa niškog Prirodno-matematičkog fakulteta našlo na listi za 2019. godinu, ali navodi da je on jedini sa Departmana za hemiju.

Pored brojnih priznanja za rad, Radulović učestvuje i u pripremi srednjoškolaca za Međunarodnu olimpijadu, a kako kaže, svake godine imaju fantastične rezultate. Nada se da će se Olimpijada održati i ove godine u Japanu, pa da će đaci ponovo poneti neku od medalja.

Blic

Nastavi čitanje
Pročitajte i...
Kliknite da komentarišete

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ostalo u Uncategorized

Popularno

To Top