NEPRIKOSNOVENI SAVETI VLADETE JEROTIĆA: Postanite bolja verzija sebe u 4 koraka!

Poznati

NEPRIKOSNOVENI SAVETI VLADETE JEROTIĆA: Postanite bolja verzija sebe u 4 koraka!

Vladeta Jerotić verovao je u Gandijeve reči: Budi promena koju želiš da vidiš u svetu. Verovao je da čovek može da se promeni, da može da postane bolji. A do toga stiže samo „neprestano upoznavajući sebe“, prepoznajući dobro i suočavajući se sa lošim u sebi.

„Jedina uspešna revolucija je ona koja se odigrava u čoveku samom. Čovek bi morao da shvati da nije samo „dat“, pa je zato i determinisan, znači neslobodan i nemoćan (ali onda i neodgovoran), već je i „zadat“ (uvek sa pitanjem: a od koga sam zadat?). Zadat nekim zadatkom! Kojim zadatkom? Da neprestano rastemo i tako pokušamo da ostvarimo, ili da se bar približimo: natčoveku, rekao bi Niče, a hrišćani kažu, Bogočoveku“, piše Jerotić u tekstu „Da li čovek može da se menja“.

U jednom svom predavanju on je dao i konkretne korake kojima svaki čovek može da postane bolja osoba.

„Nezrele ličnosti su često nametljive, sklone kritikovanju drugih ljudi, stalno su nezadovoljne i uvek lako povredljive, ljubomorne su i zavidljive. Svi ljudi, doduše, nose duboko u sebi ljubomoru i zavidljivost, pitanje je koliko im vremena treba da ih prepoznaju. Prvi korak je, dakle, prepoznati da smo ljubomorni i zavidljivi. Drugi korak je moći prihvatiti dobronamernu kritiku. Treći, boriti se protiv ovih mana, što je najteže. Četvrti – istrajati“.

Kliknite da komentarišete

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ostalo u Poznati

Popularno

To Top