MONAH ARSENIJE JOVANOVIĆ O LJUBOMORI

youtube/printscreen

Lifestyle

MONAH ARSENIJE JOVANOVIĆ O LJUBOMORI

Pročitajte mudrosti monaha sa Ostroga

Otac Arsenije Jovanović, monah manastira Ostrog, za koga kažu da nije običan monah, svojim mudrim savetima pomaže ljudima koje more razne brige.

Jednom prilikom, ovaj monah govorio je o problemu koji sve više muči ljude, a to je ljubomora.

„Ona vuče korene jednog ozbiljnog psihičkog poremećaja koji se u psihijatriji naziva paranoidna šizofrenija. Čovek tada veruje da neko njemu čini nešto loše ciljano i skriveno, ili da su svi protiv njega. Ljubomora zvuči bezazlenije, ali vuče korene odatle. Kada smo ljubomorni, podozrevamo, unapred konstruišemo… Čovek sumnja, tada ima neki vid halucinacije. Ti vidiš kako tebe žena vara, kako odlazi sa drugim. To je ozbiljan duševni poremećaj“, upozorio je on.

Monah Arsenije tvrdi da je i najmanja ljubomora odraz nemanja iskrenosti i poverenja u odnosima sa našim bližnjima.

„Kad god imamo neki problem, treba da ga rešavamo razgovorom. Ne smemo to da potiskujemo jer jednog dana izbija u strašne stvari, zato je tu ispovest, razgovor. Tu imamo posla sa demonom ljubomore. To nije prava ljubav, već demonska – objasnio je.

 

Starešina manastira posvećenog Svetim Apostolima Petru i Pavlu naglašava i da se u našem narodu ne kaže bez razloga „ljubomoran ko pas“.

“ Ipak, psima je to urođeno, kao što su lisice lukave. Bog je dao te osobine životinjama da mi vidimo da su to životinjske osobine i da ne treba da se poistovećujemo sa njima. Moramo da se borimo protiv tih animalnih osobina, a to ćemo da uradimo uz božju pomoć „, istakao je.

Otac Arsenije objašnjava i kako da se izborimo sa tim demonima.

„Moramo da se bavimo trezvoumljem, da se stalno treznimo, da budemo budni, da stalno vodimo računa o tome kako se ponašamo, šta je u meni, kako gledam na drugog čoveka. Bićemo svesni kako posmatramo svoje bližnje, svoju decu, ženu… A ako ja sve češće u svojoj glavi iskonstruišem da je ona sa nekim drugim, ja ću da se trgnem na vreme, da se ispovedim, dobiću pouku kako da se izborim sa time“, naveo je, pa dodao:

„I ja sam bio ljubomoran, imao sam devojke, nekada davno. To je mene namučilo. Taj demon je morio mene, meni je zagorčavao život, a ne toj drugoj osobi zbog koje sam bio ljubomoran. Moramo da se trgnemo, da shvatimo da na taj način činimo veliki greh prema ljubavi“,  zaključio je otac Arsenije Jovanović.

Telegraf

Kliknite da komentarišete

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ostalo u Lifestyle

Popularno

To Top