Uznemirujuće fotografije koje prikazuju detinjstvo u dva paralelna sveta

Kuća i porodica

Uznemirujuće fotografije koje prikazuju detinjstvo u dva paralelna sveta

Ovim tužnim slikama želim da prikažem kontraste između dva različita sveta u kojima živimo. Slika ponekad može biti efikasnija od hiljadu reči.

Umetnik iz Turske Ugur Galenkus na svojim fotografijama predstavlja paralelne svetove. Kombinujući prizore sa Zapada i sa područja pogođenih ratovima, glađu i siromaštvom, on demonstrira da se, iako živimo na istoj planeti, naši životi razlikuju kao u paralelnim dimenzijama.

– Živim u Turskoj, koja je odmah pored najopasnijeg regiona u modernom svetu. Pokušavam da prikažem tužnu stvarnost sa kojom se svet suočava, društvene nepravde i život u ratnoj zoni, stavljajući dve fotografije, rata i mira, jednu pored druge, u jedan okvir.

– Ovim tužnim slikama želim da prikažem kontraste između dva različita sveta u kojima živimo. Slika ponekad može biti efikasnija od hiljadu reči. Mnogo komplikovanih reči može opisati rešenje krize, ali ne morate da znate jezik da biste pročitali i razumeli umetničko delo. Umetnost je gospodar svih jezika. Dugo se koristi za podizanje svesti i kao poziv na akciju. Voleo bih da ceo svet živi vodeći se rečenicom Mustafe Kemala Ataturka “Mir kod kuće, mir u svetu”, koja je implementirana u tursku spoljnu politiku – kaže Ugur.

Ugur nema formalno dizajnersko ni umetničko obrazovanje. Završio je srednju poslovnu školu i vodio je najobičniji život kada su svi svetski mediji preneli potresnu sliku i priču o dečaku iz Sirije koji se 2015. utopio pokušavajući da se domogne slobode. Tada nije znao ništa o fotografiji, ali je počeo da uči onlajn. Danju je radio regularan posao, a noći je provodio izučavajući dizajnerske programe i digitalnu umetnost. I danas, kad je postao uspešan i mediji širom sveta pišu o njegovim radovima, vodi jednostavan život i ima dnevni posao koji nema veze sa umetnošću.

Pogledajte galeriju njegovih fotografija:

 

Izvor: Detinjarije.com

Kliknite da komentarišete

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ostalo u Kuća i porodica

Popularno

To Top