Ugledni stručnjak tvrdi: Korona će od pandemijske postati endemska bolest

pixabay.com

Lepota i zdravlje

Ugledni stručnjak tvrdi: Korona će od pandemijske postati endemska bolest

„Prolazeći kroz pet faza tuge, moramo doći do faze prihvatanja da nam životi neće biti isti“

Kampanje vakcinisanja ispunjavaju obećanje suzbijanja Covid-19, ali vlade i kompanije sve više prihvataju ono na što epidemiolozi već dugo upozoravaju – da će cirkulacija virusa biti i u budućnosti.

Epidemiolozi upozoravaju da će virus cirkulisati godinama, pa čak i decenijama, ostavljajući društvu koegzistenciju s Covid-19 jednako kao i s drugim endemskim bolestima poput gripa, ospica i HIV-a.

Stručnjaci smatraju da lakoća širenja koronavirusa, pojava novih sojeva i loš pristup vakcinicanju u većini zemalja znače da bi se Covid-19 mogao prebaciti s pandemijske na endemsku bolest, što podrazumeva trajne promene u osobnom i društvenom životu.

“Prolazeći kroz pet faza tuge, moramo doći do faze prihvatanja da nam životi neće biti isti”, rekao je Thomas Frieden, bivši direktor američkih Centara za kontrolu i prevenciju bolesti.
Dodao je da misli da svet nije zaista usvojio činjenicu da su to dugoročne promene. Endemski Covid-19 ne mora značiti i nastavak ograničenja, rekli su stručnjaci za zarazne bolesti, uglavnom zbog toga što su vakcine toliko efikasne u sprečavanju teških bolesti i smanjenju broja hospitalizacija i smrti.

Hospitalizacije su već pale za 30 posto u Izraelu nakon što je vakcinicana trećina populacije. Očekuje se da će smrtni slučajevi izazvani Covid-19 u Izraelu naglo pasti u narednim nedeljama.

Međutim, neke organizacije planiraju dugoročnu budućnost u kojoj se metode prevencije poput zaštitinih maski i ispitivanja nastavljaju u nekom obliku.

U međuvremenu se brzo pojavljuje nova i potencijalno unosna industrija Covid-19, jer preduzeća ulažu u robu i usluge kao što su nadzor kvaliteta zraka, filteri, dijagnostički setovi i novi tretmani.

Fokus

Kliknite da komentarišete

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ostalo u Lepota i zdravlje

Popularno

To Top