Obrišete se peškirom i ostavite ga u kupatilu da se suši? To je skroz POGREŠNO!

pixabay.com

Kuća i porodica

Obrišete se peškirom i ostavite ga u kupatilu da se suši? To je skroz POGREŠNO!

Nakon tuširanja bi svako od nas trebalo da se oseća podmlađeno i sveže, svakako makar čistije i mirišljavije. Taj ritual ne samo što čisti našu kožu, već sa nje spira mnoge mikroorganizme i bakterije koje mogu da joj naškode.

Ipak, nije sve samo u sapunu i vodi. U slučaju da nakon tuširanja posegnete za starim peškirom koji se suši pored lavaboa ili kade, mogli biste da poništite sva blagotvorna dejstva vaše kupke, a čak pričinite sebi i veliku štetu.

Ukoliko ste mislili da nakon brisanja peškir ostaje čist, s obzirom da ste i vi čisti u tom trenutku, odmah da vam kažemo, prevarili ste se. Peškir ne ostaje čist nakon nekoliko upotreba, pa ako ste posegnuli za peškirom koji je već korišćen znajte da on na sebi sadrži razne mikroorganizme koje nikako ne biste želeli u svojoj higijenskoj rutini.

Peškiri upijaju puno vode i satima ostaju vlažni, što je savršeno leglo za neželjene klice i zato bi peškire trebalo prati nakon minimalno svake treće upotrebe.

U svakom centimetru tela imate 19 miliona ćelija kože i 650 znojnih žlezda, a jedan moćan alat održava je čistom iz dana u dan: peškir za kupanje. Mrtve ćelije čine gornjih 20 slojeva kože, neke od njih se skidaju pod tušem, ali mnoge će završiti na vašem peškiru.

Koliko često prati peškire?

Najbolji način da sprečite rast mikroba na peškiru je da ih pustite da se potpuno osuše između svake upotrebe pa ukoliko ne možete da ih bacate u prljav veš svaki dan, stručnjaci preporučuju da to činite makar tri puta nedeljno.

Ipak, postoje neke okolnosti zbog kojih je potrebno da ih perete svakodnevno, bez obzira na izgovore. Peškiri za teretanu koji sakupljaju znoj ili peškiri koji ostanu vlažni u torbi za teretanu nekoliko sati, trebalo bi da se operu nakon jedne upotrebe.

Peškire koji se drže u kupatilu koje je obično vlažno i ne osuši se u potpunosti, takođe treba oprati nakon jedne upotrebe.

Vlažni peškiri ostavljeni da vise pored kade ili lavaboa mogu da šire viruse, gljivice i bakterije, a u slučaju da imate manje kupatilo znajte da se nakon svakog povlačenja vode u wc šolji bakterije nemilice šire po celoj prostoriji, pa tako mogu dospeti i na vaš peškir. Isti je slučaj ako u kupatilu držite bademantil ili odeću koju nameravate još da obučete.

Posledice upotrebe prljavog peškira, ali i odeće ostavljene u toaletu mogu da dovedu do iritirane kože i infekcije, a neke štetne bakterije koje biste svakako poželeli da prilikom tuširanja skinete, samo ćete razmazati po koži.

Takođe, vrlo je važno da peškire uvek okačite da se osuše pre nego što ih stavite u gomilu prljavog veša. Nemojte ni da preopterećujete veš mašinu peškirima jer puna mašina znači da neće dobiti toliko deterdženta, vode ili pokreta koliko im je potrebno da se očiste.

Sasomange.rs

Kliknite da komentarišete

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ostalo u Kuća i porodica

Popularno

To Top