KADA RODITELJI ODLUČUJU O SVEMU, RASTE ČOVEK KOJI NE ŠTA ŽELI

pixabay.com

Kuća i porodica

KADA RODITELJI ODLUČUJU O SVEMU, RASTE ČOVEK KOJI NE ŠTA ŽELI

Roditelji su, pa oni valjda najbolje znaju šta je njihovom detetu potrebno.

Znate ono kada vam kao deci roditelji sve organizuju, poslažu vam zadatke koje je potrebno da odradite u određenom roku, jer je to dobro za vas. Dobro je za vas, a još više za njih, jer smatraju da ćete tako biti na sigurnom. Obezbeđeni. Niko vas ne pita koje su vaše preferencije, u čemu uživate, za čim žudite, šta vam je potrebno, a šta vas plaši?

Roditelji su, pa oni valjda najbolje znaju šta je njihovom detetu potrebno.

I nađete se onda negde pred tridesetom, uradili ste sve što je od vas traženo i kako to da niste zadovoljni? Zašto ste toliko tužni i izgubljeni? Zašto ste u grču? Šta ste propustili?

Propustili ste da osluškujete sebe, a onda i da uživate u iskustvima. Da ih zaista proživite, provarite i asimilujete.
Život je postao check lista, niz zadataka koje treba uraditi i možda, kada se cela lista ispuni, onda bi napokon trebalo da budete zadovoljni i opušteni. Jednog dana ću biti srećan/na, pomislimo, samo još tih par stvari da odradim.
Život nije nešto što počinje sa završetkom check liste. On je u sada i ovde. Samo treba dati sebi dozvolu da primećujemo stvari, da ih osećamo, da biramo po svojoj meri i da ne precrtavamo zadatke, već da se punimo dobrim, kako bismo pregurali teške i izazovne trenutke i vrednovali sopstvene izbore – jer smo se osmelili da budemo kreatori.

Nađa Šarenac, psihoterapeut

Izvor: Beleške sa psihoterapije

Kliknite da komentarišete

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ostalo u Kuća i porodica

Popularno

To Top