LEČIĆ OSTAVIO PORUKU POSLE SNIMKA! Komentari se usijali

Printscreen/Instagram

Poznati

LEČIĆ OSTAVIO PORUKU POSLE SNIMKA! Komentari se usijali

Glumac se kratkom porukom obratio javnosti.

Nakon što je Branislav Lečić optužen za silovanje dogodilo se nešto sasvim očekivano: društvene mreže postale su prepune komentara u kojima se Danijela Štajnfeld omalovažava. Međutim, ono što je zabrinjavajuće je što su upravo žene te koje ne veruju glumici i koje traže skrivene motive u njenom postupku.

“Žena je ženi vuk” je čuvena fraza za koju bismo najviše voleli da nije tačna, ali stvarnost je iz dana u dan demantuje. U doba kada je ženska solidarnost postala najvažnije oružje u borbi za veća prava i ravnopravniji položaj u društvu, svedoci smo toga da se žene u najranjivijim pozicijama najsurovije blate – od strane drugih žena.

Slučaj Danijele Štajnfeld nije ništa drugačiji. Na društvenim mrežama su brzinom svetlosti isplivali brojni užasni komentari na račun hrabre glumice, koje su pisale druge žene.

Naravno, kako je Danijela neko ko se bavi javnim poslom, odmah je neko na to da je ovo “samo način da glumica izgradi svoju karijeru”. Ili da “Danijela treba da se plaši, jer ko zna da li će moći da se uda posle ovoga”. Dobro došli u doba Španske inkvizicije u kojoj smo sve veštice, a lomača je spremna.

Foto: Društvene mreže

Onda je tu baš jako, jako gadna aluzija jedne žene na “mač u futroli”. Zaista zastrašujuće razmišljanje kad čuješ da je neko silovan.

Foto: Društvene mreže

Zašto nije odmah prijavila, zašto je ćutala? Draga gospođo, psiholog može da vam nabroji barem deset razloga zašto je ćutala.

Foto: Društvene mreže

“Degutantno je da devojka prijavi silovanje, jer ju je silovao muškarac od 65 godina”. Pročitajte dva puta ovu rečenicu. Da li ima smisla? Ni nama.

Foto: Društvene mreže

A onda je tu još jedan gnusan način razmišljanja – kako je “Lečić zgodan”, pa to onda znači da nijedna žena nije mogla da mu kaže ne, pa ni Danijela. Jer, kako zgodan može da bude silovatelj?

Foto: Društvene mreže
Foto: Društvene mreže

A i na Tviteru ima takvih komentara – koji prkose svim zakonima logike i ljudskosti.

Svi ovi komentari nažalost su odraz samo jednog fenomena: internalizovanog patrijarhata.

Neke žene pristaju da žive po surovim pravilima koje je postavilo društvo u muškom liku, pa zaista duboko veruju da je uloga žene da rađa i služi. Da žena treba da bude “smerna” i da ćuti čak i onda kada proživljava sam pakao. Zato su olako spremne da osude bilo kakav potez koji preti da uzdrma patrijahalne temelje našeg društva.

Treba ukazati na ovakve poruke, ali umesto osude, treba samo pozvati ove žene da razmisle iskreno kako su se zaista osećale kada ih je muškarac na ulici odmeravao ili kada ih je neki tamo bilmez u prevozu uhvatio za zadnjicu. Jer upravo to osećanje delimo sve mi – zato treba da podržimo jedna drugu, jer znamo protiv čega se borimo.

Nova.rs

Kliknite da komentarišete

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ostalo u Poznati

Popularno

To Top