Istraživanje potvrdilo: Fajzerova i Modernina vakcina štite i trudnicu i bebu

pixabay.com

Lepota i zdravlje

Istraživanje potvrdilo: Fajzerova i Modernina vakcina štite i trudnicu i bebu

Rezultati još nisu verifikovani, ali se pokazalo i da bebe trudnica koje su primile vakcinu razvijaju visok nivo antitela

Naučnici su na 131 ženi koja je primila Fajzer i Moderna vakcine protiv kovida zaključili da i trudnice i dojilje imaju jak imunski odgovor na vakcinu, kao i druge žene.

Vakcine Fajzer i Moderna protiv koronavirusa deluju na trudnice tako što, kao i kod većine drugih ljudi, podstiču njihov imunski odgovor, pa se čak i antitela prenose sa mame na bebu i čuvaju ih od bolesti. Ova nova značajna studija objavljena je nedavno u magazinu Journal of Obstetrics and Gynecology, a obuhvatila je žene koje su primile dve američke vakcine od decembra do marta. Od 131 žene, njih 84 su bile trudne, a 31 je dojila, pišu na sa sajtu Biznis insajder.Naučnici iz velikih centara poput Harvarda i MIT-a zaključlili su da na trudnice i dojilje vakcina dobro deluje — kao i na 16 žena koje nisu bile trudne, niti su dojile.

Takođe, ispostavilo se da su bebe onih žena koje su prethodno u trudnoći primile vakcinu imale znatno više antitela od beba žena koje su prethodno preležale kovid.

Istraživači ove studije ističu i da su „za“ vakcinaciju trudnica, mada je to pitanje i dalje otvoreno za mnoge.
Podsetimo, nijedan proizvođač vakcina protiv korone nije uključivao trudne žene u testiranje vakcine, pa otuda i nema neophodnih podataka da bi se znalo da li su vakcine za trudnice — bezbedne. Svetska zdravstvena organizacija je u januaru ove godine navela da RNK vakcine Moderna i Fajzer treba ponuditi samo trudnicama koje su u najvećem riziku od zaraze, na primer, onima koje rade u zdravstvu, i to samo uz konsultaciju s njihovim lekarom. Kasnije su zvaničnici dodali da nema podataka o tome da je vakcina rizik za trudnice, ali da jednostavno ne mogu da daju opštu preporuku za vakcinaciju trudnica zbog manjka podataka.
Danas mnogi lekari tvrde da je bila greška to što trudnice nisu bile deo studija. Sada je sve na njima — da same donesu odluku da li će se vakcinisati. Svetski zdravstveni centri preporučuju da se trudnice pod većim rizikom od zaraze kao i one sa hroničnim oboljenjima konsultuju o vakcinaciji sa svojim lekarom pošto se veruje da je rizik od bolesti daleko veći od bilo kog eventualnog rizika od vakcine.
Izvor: nova.rs

Kliknite da komentarišete

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ostalo u Lepota i zdravlje

Popularno

To Top