Ofarbajte jaja bez hemije i boja u kesicama!

pixabay.com

Kuća i porodica

Ofarbajte jaja bez hemije i boja u kesicama!

Sve već verovatno imate u kući

Crvena je tradicionalna boja kojom farbamo vaskršnja jaja.

Simbolizuje prolivenu krv Isusa Hrista prilikom mučenja i raspeća na Veliki petak. Prvo jaje, čuvarkuća, obavezno se boji crvenom bojom, dok za ostala sami odlučujete.

Danas postoji puno tehnika farbanja i šaranja vaskršnjih jaja, a većina uključuje veštačke boje.

Zato ćemo se ovoga puta baviti prirodnim bojenjem i otkriti vam nekoliko trikova kako da potpuno prirodnim putem dobijete najlepšu crvenu boju za vaša vaskršnja jaja.

1. Lukovina

Najstariji način bojenja jaja u crvenu boju. Sve što treba da uradite jeste da šerpu napunite ljuskama crnog luka, dodate vodu (dve litre na 10 jaja), dve kašike soli i kašiku sirćeta.

Skuvajte jaja u ovoj vodi na uobičajen način – kad proključa, ostavite da vri maksimalno deset minuta na umerenoj temperaturi, a potom sklonite sa vatre i ostavite jaja da se u lukovini potpuno ohlade. Ako su ljuske pretežno tamne, nemojte da ih ostavite predugo u vodi, jer može da se desi da jaja postanu braon.

Ako želite da vaša crvena jaja imaju najlepše prirodne šare, prethodno ih ukrasite travčicama i umotajte u tanke hulahopke.

2. Sok od višanja

Ako želite da vaša crvena jaja imaju izrazito intenzivnu crvenu boju, poslužite se sokom od višanja. Postupak je isti kao i kod lukovine – stavite jaja u šerpu, prelijte sokom od višanja, uz dodatak malo soli i sirćeta. Skuvajte jaja u soku i ostavite da se ohlade.

3. Cvekla

Evo načina da iskoristite i sok od cvekle koji vam ostane u tegli nakon što pojedete sočne plodove. Postupak je isti kao kod soka od višanja. Ako želite nežnije nijanse crvene, sok od cvekle razblažite sa malo vode.

4. Mlevena paprika

Četiri kašike mlevene paprike sipajte u litar vode, uz dodatak malo soli i sirćeta i skuvajte jaja. Vodite računa da ne koristite ljutu papriku, jer ljutina može da prodre kroz ljusku u sama jaja.

Stil.kurir.rs

Kliknite da komentarišete

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ostalo u Kuća i porodica

Popularno

To Top