Ja sam majka sinova. Bez ćerki.

pixabay.com

Kuća i porodica

Ja sam majka sinova. Bez ćerki.

Ja sam majka tri dečaka. Bez ćerki. Samo tri divna sina. Dakle, čula sam milion komentara tipa:

Da li ćete probati da dobijete devojčicu?

Tri dečaka… uh… mora da ste umorni.

Tri dečaka. (Srdačan smeh.) Ženo, žao mi te je…

A od svih tih groznih floskula, najgora je ova: Sin je tvoj dok se ne oženi. Ćerka je vaša do kraja života.

Volim da budem majka dečaka i znam da ljudi nemaju nameru da budu zli, tako da mi ovakvi komentari obično ne smetaju. (Pa, možda osim poslednjeg… ko želi da mu dete ode i nikada se ne vrati? Kakva strašna pomisao.)

Nedavno, međutim, čula sam jedan komentar koji me je baš dirnuo u srce. Osećala sam da ne mogu biti više blagoslovena nego sad, kao majka tri sina. Moj muž, sinovi i ja smo, posle šopinga (zamislite, šoping sa četiri muškarca!), svratili u restoran na doručak. To uglavnom izgleda kao potpuni haos. Suprug i ja se guramo sa decom do stola, zatim haos oko naručivanja, prosipanja soka i slično… U jednom trenutku nam je prišla jedna baka i rekla mi: „Imate tako divnu decu”. Zatim je oklevala kao da pokušava da odluči da li da kaže još nešto, pa je zatim dodala: „Ja takođe imam tri sina, i mnogo sam srećna zbog toga. Oni toliko brinu o meni da ponekad pomislim da sam sigurna da nijedna ćerka to ne bi radila bolje.” Ona je to rekla sa takvom radošću i ponosom, a oduševljenje u njenom glasu me je potpuno dirnulo. „Znam da vas često pitaju da li ćete pokušati još jednom, da biste dobili devojčicu i znam da to nervira. Zato sam i želela da vam priđem i kažem da sam ja najsrećnija na svetu što imam baš tri sina. I vi treba da budete.”

Iako sam znala da su moji sinovi najveći blagoslov i nikad nisam patila što nemam ćerku, reči ove žene su mi se urezale u pamćenje. Ne verujem da će više ijedan komentar moći da me iznervira ili rastuži.

Jer, vidim da će i moji momci takođe činiti neverovatne stvari za mene kada jednog dana budem kao ta baka…

Oni već imaju sve vrste superherojskih moći i neprekidno se bore sa zamišljenim zlikovcima koji svakodnevno ulaze naš dom. Znam da će uvek biti moji zaštitnici.

Ja sam njihov omiljena devojka, i to mi govore na različite načine svaki dan. Kako je lepo znati da ćeš uvek moći da računaš na tri divna muškarca koji će doći da t posete, bez obzira koliko si stara i bolesna.

Sa njima pored sebe, uvek ću biti tretirana kao član kraljevske porodice.

Trebalo bi da vidite neke stvari koje grade od Lego kocki, ili kako domišljato postavljaju zamke i špijunske uređaje oko kuće, tako da tačno znaju šta se dešava. Za mene, to su znaci briljantnih, budućih odraslih umova, koji će se brinuti o svojoj mami.

A energija moji momci imaju? Oni sigurno imaju dovoljno energije da im traje ceo život. Čak i ako postanem mrzovoljna i sitničava pod stare dane, oni će uvek imati energije da brinu o meni.

Kad se stara dama okrenula da ode, zadržala sam je i rekla joj: „Hvala Vam do neba!” Ona se okrete ka meni i pogleda me u oči. Razmenile smo pogled pun razumevanja koji samo majke dečaka mogu da shvate, koji nas je povezao uprkos generacijskom jazu.

Majka tri dečaka. Da, to je pravi blagoslov.

Priredila: Andrijana Maksimović/Zelenaucionica

Kliknite da komentarišete

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ostalo u Kuća i porodica

Popularno

To Top