Dr Gnjatović o BRAZILSKOM soju korone: Otkrila važne informacije i objasnila koja je najveća OPASNOST

pixabay.com

Lepota i zdravlje

Dr Gnjatović o BRAZILSKOM soju korone: Otkrila važne informacije i objasnila koja je najveća OPASNOST

Doktorka pojasnila i na koji način bi moglo doći do pojave novog soja kod nas i kakav će biti imunološki odgovor vakcinisanih

Doktorka Marija Gnjatović iz Instituta za nuklearne energije rekla je da bi najopasnije bilo da virus korone počne da uspešno izbegava odgovor na primenu vakcinacije.

Dr Gnjatović je rekla da se Institut za nuklearne energije oduvek bavi razvojem dijagnostičkih testova za veterinu i medicinu, kao i da su neki od tih testova bili formirani na primeru radio-izotopa.

– Sada se sve to manje koristi, ali je ostao stari naziv kada smo se više bavili time. Pojava novog soja zavisi od kontakata, putovanja, nije neočekivano da se pojavi i brazilski. Za sada imamo britanski soj u Srbiji. Ono što bi bilo najopasnije jeste da počnu da uspešno izbegavaju odgovor na primenu vakcinacije. Ono što znamo za sada je da manje štite od južnoafričkog soja – rekla je dr Gnjatović.

Dr Gnjatović je, komentarišući vakcinaciju, rekla da one pružaju dobru žaštitu, postoji mogućnost da se vakcinisane osobe inficiraju, ali dodaje da ima dovoljno podataka da će te kliničke slike biti mnogo blaže.

– Virus je prisutan i važno je da steknemo uvid na to koliki je procenat odgovorio na antitela. Za sada su podaci malo značajniji nego za neke prethodne bolesti za koje su se primale vakcine – rekla je dr Gnjatović.

Kako kaže, ako neko ko je vakcinisan, a ne pokazuje da ima antitela, moguće da ima celularni, ali dodaje da će se to tek ispitivati, jer se, ističe ipak očekuje da ona porastu. Dr Gnjatović je rekla da još nemaju podatke o zaražavanju vakcinisanih u smislu različitih grupa vakcinisanih.

Izvor: Kurir

Kliknite da komentarišete

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ostalo u Lepota i zdravlje

Popularno

To Top