Kako odnos sa RODITELJIMA utiče na vaš ljubavni život, a da toga niste ni SVESNI

pixabay.com

Ljubav i seks

Kako odnos sa RODITELJIMA utiče na vaš ljubavni život, a da toga niste ni SVESNI

Primarni odnosi u porodici igraju veliku ulogu u našim vezama

Naši roditelji su prve osobe na koje se mi ugledamo i oni su naš primarni model kad su ljubavni odnosi u pitanju.

Možda nismo toga svesni, ali način na koji komuniciramo sa njima može dosta da utiče na naš odnos sa partnerom.

Klinička psihološkinja Rebeka Bergen objašnjava da mi zapravo internalizujemo primere oko sebe i primenjujemo ih u sopstvenom životu.

Ona kaže da roditelji, na našee razmišljanje o ljubavi i partnerskim odnosima, mogu da utiču na četiri načina.

Roditelji koji zanemaruju decu
Zanemarivanje dece od strane roditelja dovodi do toga da deca postanu nesigurna u sebe i svoje sposobnosti kad su u pitanju ljubavni odnosi.

Takvo ponašanje roditelja prema deci kod njih mogu da dovedu do povećane potrebe za pažnjom kod drugih ljudi. Osobe koje su bile zanemarene od strane roditelja često, pažnju koja im nedostaje, traže upravo kod partnera.

Zanemarivanje takođe može da kod deteta stvorit potrebu da stalno bude uz partnera, što je povezano sa strahom od napuštanja. Teško stiču poverenje u svog partnera i uglavnom se zadržavaju u nezdravim vezama.

Uskraćivanje emocija

Ako vaši roditelji ne pokazuju emocije prema vama, ili ih zanemaruju, to može da utiče na način na koji vi pokazujete ljubav svom partneru. Dr Bergen objašnjava da ako roditelj nikada ne grli ili ne ljubi dete, to kod deteta može da stvori odbojnost prema takvim postupcima. Takve osobe retko kada umeju da pokažu osećanja partneru i imaju probleme u komunikaciji sa njim.

Razvedeni roditelji
Odrastanje sa razvedenim roditeljima može da učini da kasnije budete sumnjičavi u svojoj vezi.

Takve osobe obično gube veru u brak. Kod dece koja odrastaju sa razvedenim roditeljima, moguća su dva scenarija – ili postanu izuzetno oprezna prema svojim partnerima ili se “zaleću” u vezu, ali je isto tako jako brzo završe.

Međutim, stručnjaci za ljubavne odnose smatraju da postoji i mogućnost da će takve osobe biti opreznije i da će pokušavati da izbegnu greške kada je u pitanju njihova veza.

Pažljivi roditelji
Pažnja od strane roditelja vas može učiniti otvorenijima kad je u pitanju ljubavni odnos.

Prema jednom istraživanju, deca koja ne dobijaju pažnju od strane roditelja, će vrlo verovatno imati probleme u ponašanju. Dečiji psiholog i ekspert za roditeljske odnose, Vanesa Lapoint ističe da ljubav koju dobijamo, od nama bitnih ljudi, služi kao okvir za to kakva ljubav treba da bude.

Ako su roditelji emocionalno dostupni, verovatno da će njihova deca biti otvorenija kad je u pitanju pokazivanje osećanja, iskazivanje mišljenja i naklonosti prema svom partneru.

Izvor: Objektiv.rs, Brightside.me

Kliknite da komentarišete

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ostalo u Ljubav i seks

Popularno

To Top