Pružite svojoj deci najviše što možete, u emotivnom smislu, jer za pružanje ljubav i pažnju nisu potrebni novac i skupe stvari

pixabay.com

Kuća i porodica

Pružite svojoj deci najviše što možete, u emotivnom smislu, jer za pružanje ljubav i pažnju nisu potrebni novac i skupe stvari

Deci treba puno pažnje i ljubavi, treba im naše vreme, ne da smo samo „tu negdje blizu“ već da izdvojimo vreme koje ćemo kvalitetno provesti sa njima – kroz igru, priču ili zajedničku komunikaciju.

Kao vrlo mlada postala sam majka, danas 21- godišnjeg sina, koji je upravo na ovaj način izrastao u jedno prekrasno stvorenje, iako su svi mislili da će mu zbog rastave braka nešto nedostajati u životu. Zaista se nemojte kriviti ako se nađete pred životnom prekretnicom koja je u vaš život donela iskustvo razvoda. Idealni uslovi su da deca rastu u sretnim porodicama, gde se otac i majka vole i međusobno podržavaju, poštuju i razumeju, no nije uvek tako i nemaju svi mogućnost rasti i odrastati u takvim uslovima. Nažalost, sve je više takvih situacija među svima nama i ne moraju deca patiti zbog toga. Teže će im biti da gledaju dva nesretna roditelja kako se ne vole i svađaju, nego da gledaju roditelja s kojim ostaju, naravno kada prođe vreme prilagodbe, oprosta i prihvatanja, koji je u miru sa sobom. Danas ne retko roditelji ostaju u dobrim odnosima, što je vrlo zdravo za daljnji odgoj deteta i na taj način deca lakše prebrode razdvajanje od onog roditelja s kojim više ne žive.

Deca uče ono što vide. Ako im pružamo ljubav, pažnju, razumevanje i podršku, bilo da smo samohrani roditelji ili roditelji u braku, ona će iz toga naučiti da je jedino ispravno postupati tako kako mi postupamo sa njima. Kada pak gledaju svađu, nepoštivanje i omalovažavanje, smatrati će da je to u redu, i graditi će svoje obrasce ponašanja i svoja uverenja na temelju onoga što se događa u njihovom domu. Tako će se odnositi i prema drugima oko sebe.

Danas kraj toliko tehnike i sveta koji napreduje iz minute u minutu, modernih igračaka, telefona, tableta, igračih konzola i sličnih čuda tehnike, teško je deci odvući pažnju i zabaviti ih na drugačiji, rekla bih čak zdraviji način. Jeste da su deca postala vrlo napredna i vrlo inteligentna i ne treba im puno da „polove“ kako sve to funkcioniše i da im je to sve vrlo zabavno i da se kroz sve te igre razvijaju motoričke i intelektualne sposobnosti, ali pokušajmo ipak našoj deci vratiti one stare društvene igre i zanimacije pri čemu će učiti povezivati se sa sobom i sa drugima.

Uvek ćemo imati posla, i na poslu i kod kuće. I uvek će biti neki mail na koji se treba još danas odgovoriti, i uvek će biti veša za peglanje, kuvanje ručka, brisanja prašine, ali odrastanje naše dece su trenuci koji prolaze jako brzo i nećemo moći nadoknaditi te trenutke niti ih ponoviti. Život juri s nama i kraj nas i koliko god svi bili zaposleni roditelji, izdvojite vreme koje ćete provesti sa svojim detetom, u šetnji, parku, kroz zajedničku igru…sednite s njima u pesak, zaprljajte se svi skupa, gacajte po lokvama kada kiša pada, pišite, crtajte i bojite zajedno, čitajte priče, kuvajte i pecite kolače, stvarajte zajednička sećanja i uspomene.

Srećna sećanja i uspomene vezane uz draga vam mesta možete ovekovječiti sretnim koordinatama

Naši roditelji možda nisu znali kako, možda nisu imali vremena, i njihovo detinjstvo je bilo puno teže od našeg, kao što je to sada drugačije detinjstvo naše dece. Ali nam je zato toliko svega više dostupno, i saveta i knjiga i emisija i blogova i portala za odgoj dece, radionica, igraonica i sličnih stvari, i bilo bi šteta da to sve ne iskoristimo i pomognemo im da rastu sretno i zadovoljno.

Iako ponekad nemamo snage ni volje za ništa, i umorni smo i pobegli bi od stvarnosti, ne zaboravimo da bez obzira što su maleni i ne razumiju, ali osete, našu tugu i nemir, kao i sreću i radost. Za pažnju i ljubav uviek nađite trenutak, pa i ako je to samo zagrljaj i „volim te“, ali neka bude celim srcem, deca će to znati cieniti i uzvratiti će vam na isti način.

Pružite svojoj deci najviše što možete, u emotivnom smislu, jer za pružanje ljubav i pažnju nisu potrebni novac i skupe stvari, potrebno je samo srce, a ono ne košta ništa. Jer na taj način deca uče biti voljena, voleti sebe i svet oko sebe i takva deca izrastaju u osobe zdrave, snažne i jake osobnosti. I postaju tople i suosećajne osobe, one osobe koje će znati razlikovati dobro od lošeg, osobe koje će ceniti i poštivati sebe i druge i na taj način stvarati bolji i čepši svet.

Autor: Mirjana Petković/Zelenaučionica

Kliknite da komentarišete

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ostalo u Kuća i porodica

Popularno

To Top