KAKO DA ISKORISTITE LJUSKE OD JAJA? Ni slučajno ih ne bacajte!

Kuća i porodica

KAKO DA ISKORISTITE LJUSKE OD JAJA? Ni slučajno ih ne bacajte!

Ljuska od jaja nije samo posuda koje u sebi krije žumance i belance, ona je dokaz da se priroda pobrinula za sve, te da je napravila savršeno pakovanje

Ljuska od jaja sačinjena je od 95% kalcijum karbonata i najsličnija je našim kostima i zubima. Sigurno znate da je najveća glupost baciti ovo „suvo zlato“, ali ako ih već čuvate, evo i kao možete da iskoristite ljuske od jaja:

1. Posejte seme u njih

Umesto u male plastične kutijice za rasad, iskoristite ljusko od jaja. Jednostavno je napunite zemljom, posejte seme i kada proklija, presadite zajedno sa ljuskom u baštu. Ljuska će semenu omogućiti kalcijum (što je praktično gorivo) i vremenom će se raspasti i razgraditi u zemlji, a seme će bujati i rasti.

2. Malč

Ljuske od jaja zdrobite pa lepo poređajte po leji oko cveća. Služiće kao odličan malč: neće dozvoliti korovu da raste, zemlju će obogatiti kalcijumom, a vodu će postepeno propuštati, pritom je štiteći od suše.

3. Savršene za paradajz, paprike, tikvice, kupus i brokoli

Kada rasad posadite u baštu, oko svake sadnice stavite izdrobljene ljuske od jaja. Kalcijum koji se iz njih postepeno ispušta sprečiće bolesti i truljenje, a rasad će lepo rasti. Osim toga, puževi ne mogu da pređu preko ljuski od jaja i neće pojesti vaš rasad.

4. Nahranite kokoške ljuskom od jaja

Nosiljama je potrebno mnogo kalcijuma. Ako primetite da jedu sopstvena jaja, to znači da im fali kalcijum. Stoga ljuske od jaja lepo izdrobite, pa stavite u širi pleh, zapecite na temp od 100 stepeni i dodajte ih u hranu za kokoške.

5. Dodajte ih u kompost

Da biste obogatili kompost kalcijumom, dodajte ljuske od jaja.

6. Hrana za divlje ptice

Ako imate kućicu za ptice na drvetu i stavljate im hranu, uz ostalo zrnevlje dodajte im i ljuske od jaja. Ako ih vole kokoške, voleće ih i ptice.

7. Dodajte ljuske od jaja u jutarnju kafu

Ljuske od jaja dobro operite, pa ispecite na 100 stepeni u rerni. Nakon toga ih sameljite koliko možete pa taj parah dodajte pri pripremi domaće kafe. Osim što ćete u telo uneti kalcijum, ljuske od jaja će poboljšati ukus kafe: smanjiće kiselost i oseća pregorene kafe.

8. Dodajte ljuske od jaja u supu

Supa od kostiju je višestruko korisna, ali ako u nju dodate i prah do ljuske od jaja, verujte nam da će to biti vitaminska bomba. Osim kalcijuma, ljuska od jaja sadrži i : magnezijum, selen, cink, gvožđe i fosfor. Ovo neće promeniti ukus supi, ali će hranljivost biti daleko veća.

(Stil.kurir.rs)

Nastavi čitanje
Pročitajte i...
Kliknite da komentarišete

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ostalo u Kuća i porodica

Popularno

To Top