9 stvari koje nikada ne smete zabraniti deci da rade

Kuća i porodica

9 stvari koje nikada ne smete zabraniti deci da rade

Psiholozi misle da je postavljanje granica neophodno da bi se dete osećalo bezbednijim i mirnijim. Međutim, određene zabrane mogu imati sasvim suprotan efekat, tako da učine da se vaš mališani osete nesigurno i uspore njihov razvoj. Mi vam danas otrkivamo šta uvek morate dozvoliti deci da rade, po mišljenju najeminentnijih dečijih psihologa. Verujte nam, to će im biti najbolji dar.
1. Da postavljaju pitanjaDeca rastu i uče o svetu, prirodno tražeći odgovore na sve više pitanja. Možda će roditeljima biti teško da odgovore na sve njih, naročito uveče kada su umorni, ali kvalitetno vreme provedeno sa decom ne samo da pomaže njihov razvoj, već stvara i jaku vezu koja će između vas i vašeg deteta postojati i kada ono odraste.2. Da plaču

Mališani sve osećaju mnogo snažnije nego odrasli. Ne branite detetu da plače ili da se stidi zbog suza. Bolje je da im pomognete da razumeju zašto plaču i pronađu način da se sa tim izbore.

3. Da budu pohlepni

Vaše dete ima pravo da poseduje sopstvene stvari, baš poput odraslih. Nikada ih nemojte posramiti zbog toga što su pohlepni.

4. Da kažu “ne”

Vaše dete nije predmet, već član porodice po svom pravu. Zabranjivanje da kažu “ne”, znači da narušavate njihove granice. Umesto toga, probajte da napravite dogovor ili pronađete način da im objasnite zašto ponekada moraju da urade i ono što ne žele.

5. Da budu bučni

Ne kvarite detinjstvo svog deteta. Pustite ih da pevaju i prave buku. Na kraju krajeva, to je jedini period života kada su slobodni da to rade.

6. Da se boje

Mala deca se mogu plašiti doktora ili čudnog rođaka i to je u redu. Nemojte ih ismevati zbog toga što se boje, već im stavite do znja da ste tu i da nemaju razloga za strah.

7. Da imaju tajne

Što su vam deca starija, to im je potrebno više privatnosti. Trebalo bi da znate šta se dešava u njihovim životima, ali tako da ne pređete granicu. Poverenje vaše dece je neprocenjivo, i najbolje je da ne rizikujete tako što ćete čitati njihove dnevnike ili ih pritiskati da vam odaju tajne.

8. Da osećaju bes ili ljubomoru

Dete je takođe i osoba, i ima prava da oseća negativne emocije. Zapamtite da njihova snaga volje još uvek nije dovoljno jaka, i da im je problem da kontrolišu sami sebe. Naša deca ne bi smela da prestanu da iskazuju osećanja, samo zato što mi mislimo da su ona “loša”.

9. Da prave greške

Niko ne voli da pravi greške, a još je gore kada te odrasli grde zbog njih. Nije čudno ako dete nakon toga ne bude htelo ništa da radi samo.

Foto: brightside.me

Izvor: fokuzz.com

Kliknite da komentarišete

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ostalo u Kuća i porodica

Popularno

To Top