Kod DECE se posle kovida pojavljuju neurološki problemi, a SIMPTOMI su jasni

pixabay.com

Lepota i zdravlje

Kod DECE se posle kovida pojavljuju neurološki problemi, a SIMPTOMI su jasni

Nova saznanja u vezi sa kovidom pokazuju da i deca nakon što preleže ovu infekciju mogu da imaju neurološke posledice.

Istraživanje sprovedeno u Londonskoj dečjoj bolnici pokazalo je da se kod gotovo polovine mališana i tinejdžera posle kovida ispoljio multisistemski inflamatorni sindrom, čije su najteže posledice pad krvnog pritiska i pojava neuroloških tegoba.

Doktore je naročito zabrinulo ispoljavanje neuroloških tegoba, jer su se kod pojedine dece, osim zbunjenosti i halucinacija, javljali i problemi sa govorom, održavanjem ravnoteže i koordinacije.

Osip, crvene oči, stomak
Kod većine najmlađih pacijenata, ovaj, kako kažu misteriozni zapaljenski sindrom uzrokovan kovidom, dovodi do pojave osipa, bolova u stomaku, crvenila očiju, dok su se pojedini suočili i sa pojavom zbunjenosti i halucinacija.
Deca su zbunjena, teže govore i gube ravnotežu
Ustanovljeno je da se multisistemski inflamatorni sindrom obično javlja dve do šest nedelja nakon infekcije virusom korona. Doktor Omar Abdel-Manan, neurolog Univerzitetske klinike u Londonu, kaže da je odgovor na pitanje zašto kovid uzrokuje ovaj sindrom u tome kako virus korone deluje na imuni sistem.

Kod dece su posle kovida zabeleženi neurološki problemi, tvrde britanski lekari.
Kako je klinička praksa pokazala kod većine dece, kako su lečeni fizički simptomi izazvani multisistemskim inflmatornim sindromom, tako su se povlačili i problemi sa srcem i neurološki ispadi.

Kao i stručnjaci u Velikoj Britaniji i američki lekari su nedavno istakli neurološke simptome kod dece kao posledicu kovida. Studiju o tome objavili su u martu u časopisu JAMA Neurology, u kojoj je navedeno da se od 616 mališana njih 126 susrelo sa ovim zdravstvnim problemom nakon kovida.

Novosti.magazin

Kliknite da komentarišete

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ostalo u Lepota i zdravlje

Popularno

To Top