Draga umorna mama, znam da daješ sve od sebe…

pixabay.com

Kuća i porodica

Draga umorna mama, znam da daješ sve od sebe…

Ako se više ne prepoznaješ – znaj da si sada drugačija, neverovatna žena

Draga umorna mama,Znam da si iscrpljena. U svojoj roditeljskoj ulozi si već dve nedelje ili dva meseca ili dve godine ili više i ponekad deluje kao da ništa ne stižeš. Znam da nekad imaš osećaj kao da si na vrhu sveta, ponosna na sve što si uspela da postigneš i kao žena i kao majka, jaka kao stena. I znam koliko malo treba da se ta perspektiva promeni.
Znam da daješ sve od sebe svake sekunde svakog dana i da više od toga ne možeš. Znam da si umorna. Znam da čezneš za danima kad ćeš moći da se uveče sručiš u krevet i da se na miru odmoriš. Znam da žudiš za neprekinutim snom barem dva ili četiri sata u toku noći.

Bez obzira na to koliko je davno bilo, znam da si možda osećala kao da nisi u svojoj koži tokom trudnoće i da si pred kraj jedva čekala da se porodiš kako bi se sve vratilo u normalu.
Ipak znam da se ništa nije vratilo na ono kako je ranije bilo. Verovatno si gledala svoje stare fotografije na kojima si bila mlađa i odmorna – i ne možeš više da se prepoznaš. Sigurno sada ne daješ sebi dovoljno zasluga za to što si postala prelepa, neverovatna žena.
Znam koliko je fizički zahtevno biti mama. Znam da u naručju nosiš bebu, malo ili veće dete dok pereš zube, češljaš se ili pokušavaš da pronađeš svoje ključeve od kola. Znam da se za tebe drži jedna mala osoba dok pokušavaš da razgovaraš, dok se spremaš za spavanje ili pokušavaš da večeraš.
Znam da osećaš kao da se predugo žrtvuješ. Znam da pokušavaš da skupiš i održavaš delove svoje stare ličnosti i svoje stare sebe, ali i da se ti delovi menjaju iznova i iznova. Znam da je to kao da neko od tebe traži da se odrekneš svog dosadašnjeg identiteta i da ga zameniš potpuno novim.

Znam da se ne osećaš uvek ovako. Ali znam i da bi trebalo da izdržiš.

Sve što radiš radiš odlično i nisi sama u tome.

✏️Candace Alnaji

📸 @spiritysol

Kliknite da komentarišete

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ostalo u Kuća i porodica

Popularno

To Top