Ivanuša: SZO za sada ne preporučuje vakcinaciju dece

Lepota i zdravlje

Ivanuša: SZO za sada ne preporučuje vakcinaciju dece

Direktor Svetske zdravstvene organizacije (SZO) u Srbiji Marijan Ivanuša rekao je danas da je najvažnije da roditelji znaju da vakcinacija dece protiv korona virusa neće biti preporučena za vakcine koje nisu prošle kliničko testiranje kod dece.

„Vakcine koje će se koristiti kod dece biće potvrđeno efikasne i bezbedne. Za sada mislim da se radi samo o Fajzeru, ali se rade kliničke studije i za druge“, rekao je Ivanuša za Radio-televiziju Srbije.

Direktor SZO u Srbiji kazao je da ta organizacija za sada ne preporučuje vakcinaciju dece, ali samo zbog toga što ima drugih prioritetnih grupa.

„Mi znamo da ima brojnih država u svetu koji nemaju dovoljno vakcina za odrasle, za stare ljude, za ljude sa hroničnim oboljenjima koji jesu faktor rizika za ozbiljan tok bolesti“, istakao je Ivanuša.

On kaže da deca trenutno nisu prioritetna grupa, ali ako ima vakcina, mogu i ona da budu vakcinisana.

„Ako su to deca sa nekim hroničnim oboljenjima, ta deca imaju prioritet. Inače, mogu se vakcinisati i zdrava deca, naravno“, kazao je Ivanuša.

Na pitanje da li će biti potrebna treća doza vakcine, Ivanuša je rekao da veruje da će doći do trenutka kada će treća doza biti potrebna, ali da SZO za sada nema tačan odgovor kada i kome.

On ja ukazao da je cilj SZO da do kraja ove godine bude vakcinisano 30 posto stanovništva celog sveta, ali prema njegovim rečima, svet je daleko od toga.

Autor: Beta

Kliknite da komentarišete

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ostalo u Lepota i zdravlje

Popularno

To Top