Sačekaj osobu s kojom će ti ljubav biti jednostavna

Ljubav i seks

Sačekaj osobu s kojom će ti ljubav biti jednostavna

Tokom odrastanja, veoma dugo sam čvrsto vjerovala da su najjače veze one koje su najkomplikovanije.

Pa ipak, konflikt je centralna tema svake romantične komedije koju sam ikada pogledala kada sam odrastala. Svakog ljubavnog romana koji sam pročitala. Svake TV serije, svake dramatične priče, svakog komada koji podstiče promišljanje – svi su se vrtili oko drame i svađe.

Borbe jedno za drugo. Borbe jednog zbog drugog. Borbe da to funkcioniše, kada zagusti.

Uče nas da vjerujemo da je ljubav koja vrijedi teška. Komplikovana. Nedosljedna.

E ja kažem da su to sve gluposti.

Evo šta sam shvatila, nakon prilično mnogo vremena u životu, pa se nadam da ćete vi to shvatiti daleko brže:

Ljubav ne bi trebala biti glavna komplikacija vašeg života. Ne bi trebala biti glavni izvor agonije. Ma ne bi čak trebala biti ni neki veći.

Toliko romantizujemo to da se borimo jedni za druge i žrtvujemo jedni za druge i pokazujemo nekome da ćemo biti tu, bez obzira na to koliko su možda teški za voljeti. Ali istina je da osoba koja je prava za vas neće biti teška za voljeti.

Jer je prava ljubav laka.

Osjećate se kao da su 2 sata u nedjeljno popodne i da su vam noge obmotane oko nekog dok ležite na kauču u dnevnom boravku dok svako čita svoju knjigu i uživate u tišini.

Osjećate se kao da ste na putovanju autom i razgovor nesmetano teče u uzbudljivim pravcima a onda utone u udobnu tišinu dok kilometri promiču.

Osjećate da se slažete mnogo više nego što se svađate. Da si pomažete mnogo spremnije nego što se napadate. Osjećate da ste uzbuđeni zbog zajedničke budućnosti, jer je gradite onako kako oboje istinski želite.

Prava ljubav se ne vrti oko konflikta, već harmonije.

Oko omogućavanja međusobnog razvoja. Oko podržavanja jedno drugoga kroz sve prepreke i izazove. Osoba koja želi da riješite nesuglasice na fer i pošten način – tragajući za rješenjem koje će odgovarati oboje, umjesto da se borite ko će izaći kao pobjednik.

Jer nema ništa romantično u paru koji prosto ne umije funkcionisati.

Nema ničeg tragično predivnog, u stvarnom životu, u neprestanom raskidanju i mirenju i rastavljanju i sastavljanju. U pravom životu, to je samo jedno veliko traćenje vremena i energije. U pravom životu, to nije zdravo ni za koga.

Evo neugodne istine o „TV romansama“ koje svi idealizujemo:
Ako imate onu vrstu veze kao Čak i Bler, kao Rejčel i Ros ili Ted i Robin, žao mi je što vam to moram reći, ali vjerovatno ste sa pogrešnom osobom.

Jer se ljubav ne bi trebala vrtiti oko konflikta. Niti agonije. Ne bi trebala biti dramatična niti komplikovana niti bolna više nego laka i slobodna.

Voljeti osobu s kojom ste bi trebalo biti prirodno poput disanja, većinu dana.

Voljeti ih bi trebalo da bude jednostavno i ne bi trebalo da iziskuje poseban trud. Trebalo bi da bude jasno i direktno daleko češće nego što je komplikovano.

Jer prava ljubav je jednostavna, čak i u najtežim trenucima.

A takva ljubav je apsolutno vrijedna čekanja.

Prevela: Saša Leper

Lola

Kliknite da komentarišete

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ostalo u Ljubav i seks

Popularno

To Top