Marina Radoš: Smatrala sam da nisam dovoljno lijepa bez solarija, voska, umjetnih trepavica i tankih turbofolk obrva

pixabay.com

Lepota i zdravlje

Marina Radoš: Smatrala sam da nisam dovoljno lijepa bez solarija, voska, umjetnih trepavica i tankih turbofolk obrva

Pred maturu smo svi išli na pečenje u solarij, ljeti je prvo skidanje u suknju padalo tek kad se dva dana osunčaš u Makarskoj, a bijele noge, koliko god dobre bile, nisu se pakovale u suknju.

Tako je bilo i s dlakama. Žileti, pjena, krv u kupaonici i ne daj Bože imati neku dlaku pred intimnim partnerom. Ne daj Bože imati dlaku i tamo gdje se dlake moraju imati.

Tako je bilo i sa salom na stomaku. Sjećam se svog stomaka, kad mi je bilo dvadeset, i dva centimetra sala koje sam mogla uštipnuti kažiprstom i palcem. Kraj svijeta. Drugim curama je stomak bio zalijepljen za leđa.

Kad sam imala 20, imala sam ogromne crne guste obrve koje nisam mogla stanjiti. Takve obrve su danas predivne. Tada su bile sramotne.

Tako je, otprilike, bilo i sa ekstenzijama za kosu. Tako je bilo i sa umjetnim trepavicama. Tako je bilo i sa Sherri Hill haljinama za maturu. Tako je bilo i sa markiranom odjećom.

Danas, kad imam trideset, mrzim se sunčati iako sam prirodno tamnoputa. U solariju nisam bila deset godina. Vrući vosak više ne dira moje međunožje. Moje salo na stomaku naraslo je na 15 centimetara.

Ekstenzije za kosu prvi su mi simptom malograđanštine i starleta. Ne trošim novac na haljine koje ću odjenuti samo jednom.

Je li se moda promijenila, ili smo se promijenile mi?

Kad gledam slike 20-godišnjakinje koja je smatrala da nije dovoljno lijepa bez solarija, voska, Sherri Hilla, umjetnih trepavica i tankih turbofolk obrva, tako mi ju je žao. Bila je tako lijepa, a to nije vidjela.

Kada napuniš trideset, sve je manje objektivnih razloga da budeš oduševljen sam sa sobom, budimo realni. Ne izgledaš kao što si izgledao sa dvadeset i imaš puno više posla da bi izgledao dobro.

Ipak, zadovoljniji si i ljepši. Kakav paradoks i kakav blagoslov.

No, ipak se žene nisu promijenile, nego moda.

Gledajući današnje djevojke od dvadeset godina, mislim da se zaista moda promijenila. Lijepe bijele noge viđam posvuda. Ima tu im malo sala na stomaku. Nema tu više ekstenzija za kosu – danas ih još uvijek nose žene moje generacije. Danas su i pjegice lijepe. Obrve se više ne čupaju na crtu.

Od svega što nismo i jesmo napravile za sebe kao žene na ovim područjima, ovo zaista valja izdvojiti kao poduhvat.

Hvala nam!

Tako sam sretna zbog mladih djevojaka koje na Instagramu vide dlake. Salo na stomaku. Koje vide predivne svijetle žene koje se peku u solariju.

Znam da su Instagrami donijeli nove komplekse i nove probleme. Nove nedostupne stvari.

Ipak, bitno je. Za deset godina bi djevojke koje danas ne mare za preplanuli ten i ekstenzije za kosu mogle manje žaliti djevojku od 20 godina koju vide na starim slikama.

Lola/Marina Radoš

Kliknite da komentarišete

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ostalo u Lepota i zdravlje

Popularno

To Top