Marina Radoš: Zašto zavidite prostitutkama s Instagrama?

pixabay.com

Lifestyle

Marina Radoš: Zašto zavidite prostitutkama s Instagrama?

Nitko ne izaziva bijes i zavist kao prostitutke na Balkanu.

Svi znate tko su one – imaju stotine tisuća pratitelja na Instagramu, stalno su na putovanjima, pojavljuju se u reality programima, a na njihovim profilima najčešće su same u hotelu, na bazenu i u restoranu.

Njihovi profili prepuni su motivacijskih poruka u kojima žele reći koliko su fatalne za muškarce, koliko ih mrze supruge njihovih ljubavnika i kako naši životi vrijede manje od njihovih bundi.

Kada ih netko pita čime se bave, one odgovore da su modeli. Nikad nisu snimile nijednu reklamu, nikad nisu nosile modnu reviju i nikad nisu radile više od najstarijeg zanata.

Godinama sam dojma da žene na Balkanu više zavide sponzorušama i Instagram kurvama nego ženama koje rade od jutra do sutra. Više zavide na poklonjenom satu nego na satu koji uspješna žena kupi sama sebi. Zavidi se na poklonjenim torbama, putovanjima i krvavo zarađenom nakitu.

Gotovo sam sigurna da svaki put kad neka Instagram kurva kaže da joj žene zavide – govori istinu. Balkanci zavide na novcu i neradu. Isto tako i Balkanke.

Kako je moguće da prostitutke imaju fanove? Lako. Njihova publika vidi samo kako izgleda njihov dan. Noć ne vide.

Ne vide kako izgledaju muškarci koji plaćaju taj hotel i tu torbicu, ne vide batine koje dobivaju, ne vide zatvorske ćelije u koje ih bacaju, ne vide fekalije kojima ih umivaju, prijetnje koje dobivaju i strahotu života koju proživljavaju.

Utjecaj Instagrama i njegovih glavnih junakinja doveo nas je do toga da su one postale idoli djevojčicama diljem bivše Juge. Djevojke maštaju o jahtama, štiklama i restoranima. Maštaju o torbama, silikonima i satovima.

Djevojke obožavaju pjesme u čijim se tekstovima otvoreno veličaju žene koje su spremne postati zahod da bi dobile torbicu.

Tako Buba i Jala, idoli mladih Balkanaca, u svakoj svojoj pjesmi svoju fatalnu ženu opisuju kao sponzorušu ili kurvu izvrsnih osobina u krevetu koja im troši novce, često se drogira, opija, leti avionom, a nikad sebi nije platila let.

Kao što su se žene nekih sretnijih generacija prepoznavale u Mileni Rajka Dujmića ili Selmi Bijelog Dugmeta žarko želeći da su upravo one te fatalne žene o kojima se mašta cijeli život, danas nove generacije žele da su fatalne žene koje troše novac lokalnog kriminalca.

Tako je Milena, tužna siromašna radnica koja se ustaje u pola šest, danas postala neka kučka bez duše i naše djevojčice su presretne zbog toga. Jer, tko bi normalan mirisao na jabuke kad može mirisati na neki brend koji je Jala Brat spomenuo u pjesmi.

Vrijeme je da prihvatimo ovu zastrašujuću realnost. Naša djeca više ne žele biti ni Rajko Dujmić, ni Bebek, ni Selma, ni Milena. Žele ne raditi ništa i sve to ništa pokazivati na Instagramu.

U ovom tekstu ne osuđujem prostitutke. Ni najmanje. Potpuno je jasno da žena iz zdrave obitelji, bez trauma iz djetinjstva, nasilnog ili odsutnog oca ili teškog siromaštva, teško i rijetko može završiti kao prostitutka.

Prostitutke su, bez obzira radile za kruh ili torbicu, za duboko žaljenje i suosjećanje.

Ipak, maknite ih iz medija. Ako nitko nije uspio spasiti njih, barem da spasimo djevojčice koje lajkaju njihove slike.

Marina Radoš/Lola

Kliknite da komentarišete

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ostalo u Lifestyle

Popularno

To Top