NEUROLOG MAJKL MERCENIČ: Ljudskom telu je neophodno 10 dana na moru!

pixabay.com

Lepota i zdravlje

NEUROLOG MAJKL MERCENIČ: Ljudskom telu je neophodno 10 dana na moru!

Ako niste planirali ove godine da idete na more, ovaj tekst će vam promeniti mišljenje

Koliko često čujete ljude oko sebe da kažu: „Toliko mi je potrebno da osetim miris mora, da se nagledam plave vode!“

Naučnici su potvrdili da nas more čini opuštenijim i da čak menja hemiju našeg tela.

Ljudi su oduvek bili svesni dobrobiti morske vode. Čak su i lekari iz 18. veka sprovodili terapiju tako što su ljude upućivali da se kupaju u moru. Još davno je otkriveno blagotvorno dejstvo mora na ljudski organizam.

More čini da nam se telo i mozak potpuno odmore

Otkriveno je da zvukovi mora stimulišu područje mozga nazvano prefrontalni korteks, koji je odgovoran za naše emocije i lične refleksije. Zvukovi mora poboljšavaju samosvest i emocionalno blagostanje.

Talasi pomažu da naše telo izbaci negativne jone, te telo apsorbuje više kiseonika i reguliše nivo sertonina, supstance koja kontroliše anksioznost. Na kraju postajemo spokojni, kao nakon joge ili psihoterapije.

Zvuk mora na ljudsko telo

Buka koju emituju talasi smanjuje nivo kortizola, hormona stresa, i doprinose smirenosti. Taj zvuk nas najviše podseća na onaj koji smo čuli kada smo bili u majčinom stomaku. Zbog toga se na moru osećamo bezbedno i srećno.

Pogled na more i ljudsko telo

„Kada pogledamo na more, ili kada smo uz obalu, mi smo u predvidivom i stabilnom okruženju,“ kaže neurolog Majkl Mercenič. On je objasnio da se osećamo bezbedno kada smo na mestima bez pretnji, kao što je to more. Površina vode koja se gubi na horizontu prenosi na naš mozak osećaj stabilnosti i sigurnosti.

Sunčanje na plaži i ljudsko telo

Studije su pokazale da kada se sunčamo na plaži, toplota utiče na naš endokrini sistem koji je odgovoran za oslobađanje endorfina (iste hemikalije koja čini da se osećate srećnom dok jedete čokoladu).

Stil

Kliknite da komentarišete

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ostalo u Lepota i zdravlje

Popularno

To Top