DELTA SOJ ZARAZNIJI 50 ODSTO: Doktorka Jovanović upozorila – Kod obolelih izostaju prepoznatljivi simptomi korona virusa!

Printskrin RTS

Lepota i zdravlje

DELTA SOJ ZARAZNIJI 50 ODSTO: Doktorka Jovanović upozorila – Kod obolelih izostaju prepoznatljivi simptomi korona virusa!

PROFESORKA Medicinskog fakulteta i virusolog Tanja Jovanović upozorila je danas da je novi delta soj virusa koji je stigao u Srbiju čak 50 odsto zarazniji od britanskog koji je dominatan kod nas, a uz sve je i otoporniji na visoke temperature zbog čega je u mesecima koji dolaze neopohodno voditi računa o epidemiološkim merama i za one koji to nisu učinili vakcinisati se.

Delta virus, ili indijska varijatna korona vrisa, otpornija je na višoj temepreturi i zato nema opuštanja, neopohodno je da se poštuju sve mere kako ne bi došlo do masovnog prenosanja infekcije – rekla je dr Tanja Jovanović za Tanjug.

Virisolog navodi kao dobro to što su i brojne studije, a i Evropska agencija za lekove EMA potvrdile da vakcina štiti i od novog soja.

– Vakcine nas dovoljno štite, malo lošije od imuniteta koji se stiče nakon preležane infekcije – rekla je ona i naglasila da vakcinacija postiže toliku efikasnost da se smanjuje broj obolelih, hospitalizovanih kao i broj onih sa težom kliničkom slikom.

Jovanović je dodala da novi – delta soj, osim toga što je mnogo zarazniji od britanskog soja, nosi i druge osobine vezane za tok i ishod infekcije, a napada i mlađu populaciju.

Klinička slika liči na tešku prehladu, oboleli ima temperature, grebanje u grlu …pri tome nema simpoma onih prvih kojima smo prepoznavali infekciju a odnosi se na gubitak čula miri sa i čula ukusa.

– Ali može da izazove pravu kliničku sliku kovida, da dođe do hospitalizacije i letalnog sihoda – rekla je Jovanović i dodala da je višestruko važno da se mladi, koji su njaveći prenosioci, vakcinišu.

Apovala je na mlade da se vakcinišu ako putuju u inostranstvo jer u suprotnom mogu da ugroze sebe i da se vrate sa nekom od novih varijanti korona virusa.

Upitana šta možemo očekivati na leto imajući u vidu dolazak naših građana koji žive u inostranstvu kao i većeg broja turista, Jovanovć kaže da su laboratorije koje smo dobili tokom korone, u kojima se testiraju građani na graničnim prelazima dobra barijera.

– Maksimalno smo unapredili laboratorijske mogućnosti molekularnog tesitanja, uveli smo moblilne laboratorije na aerodromu i granicnim prelazima – napomenula je.

Tu se, kako dodaje, testraju putnici iz inostranstva kao i naši koji nemaju rezultate PCR i antigen testova i tako sprečava da onaj ko je oboleo uđe u zemlju bez kontole.

Jovanović je dodala da se često zaboravlja da su epidemiloške mere još na snazi i da ih treba poštovati u prevozu, tržnim centrima…., ali i na otvorenom kada se nalazimo u velikoj grupu ljudi.

Na pitanje da li se i u Srbiji uskoro može očekivati porast broja inficiranih delta sojem kao u Hravatskoj, Jovanović kaže da veruje da u Srbiji gde je registrovano dvoje zarženih novim sojem virusa, će trebati nekoliko meseci da ta varijanta postane dominantna.

Na pitanje šta možemo da očekujemo na jesen kada se očekuje novi talas, Jovanović kaže da kretanje epidemije zavisi pre svega od nas samih i našeg ponašanja i poštovanja epidemiloški mera, a sa druge strane i od vakcinacije.

Novosti

Nastavi čitanje
Pročitajte i...
Kliknite da komentarišete

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ostalo u Lepota i zdravlje

Popularno

To Top