Doktorka za probleme i dobra vila koja bezuslovno voli: Psiholog otkriva zašto su tetke „zakon“

pixabay.com

Kuća i porodica

Doktorka za probleme i dobra vila koja bezuslovno voli: Psiholog otkriva zašto su tetke „zakon“

Njena uloga je važna, jer je manje od roditelja, a mnogo više od svih drugih članova porodice – ona je tetka

Za zdravo odrastanje deteta najbitniji su stabilni porodični odnosi, ali i bar jedna osoba u koju će imati bezgranično poverenje i koja će mu biti manje od roditelja, a više od svih drugih.

Ta uloga, za decu koja imaju sreće, da im mame i tate imaju sestre pripada njenom veličanstvu – tetki.

Duško Radović je rekao čuvenu rečenicu koja možda i na najbolji način opisuje ulogu tetke u životu mališana: „Mame, rađajte deci sestre, jer sestre postaju tetke, a tetke su najlepši, nezamenjivi dar svakom detinjstvu“.

– Uloga tetke je uz ulogu majke jedna od najlepših na svetu. Postala sam tetka jedne devojčice šet godina pre nego što sam rodila svoje dete. Moj odnos s njom je od početka bio potpuno drugačiji , a ljubav koju osećam je skoro potpuno ista kao za svoje dete – priča Olga Mitrović.

Ona dodaje da je njena bratanica sada devojka od 17 godina i da je u ovom periodu uloga tetke posebno važna, jer tetka je ustvari najbolja drugarica koja ima životno iskustvo mnogo veće od vršnjakinja.

Velika uloga tetke počinje već prvog dana kada beba stigne na svet, a naročito kada je donesu kući iz porodilišta.

Tih dana rađa se posebna, otkačena, slobodna i bezuslovna ljubav za sva vremena.

Taj ponos koji tetka ima u očima dok drži to malo biće u naručju ne viđa se često.

– Ta ljubav je posebna i bezgranična, naročito ako nemate još svoje dete. Za moje dve devojčice, umem da kažem u šali, to je rodila tetka – priča Snežana Jovanović, tetka dve devojčice.

Ona kaže da je sreća beskrajna i obostrana radost prilikom susretu, a da su ljubav i veze među njima sve jače.

One su dobre vile
Tetke su spremne na svakakve ludosti kada su deca u pitanju. Ako vidite odraslu ženu koja se ljulja u parku pored deteta na ljuljašci ili koja s njim gazi po baricama i blatnjava je kao mališan, teško da je to mama. To je uglavnom tetka.

S njom je sve dozvoljeno i ona sve razume, a poverenje, koje deca osećaju sa svojom tetkom, zaista je nezamenjivo.

Tetka je dobra vila kojoj se poveravaju sve tajne nezavisno od uzrasta deteta.

– Roditelji vrlo često nisu svesni koliko je značajno kada deca imaju tetku, jer ona je u vaspitanju njihov najveći saveznik – kaže za Telegraf psiholog Ana Popović.

Ona navodi da je to vrlo često odnos poverenja koji traje zauvek.

– Često žene rođenje dece od brata ili sestre smatraju ništa manje važnim od toga da imaju svoju decu. Češće ćete čuti tetke, nego roditelje da s ponosom pričaju o deci – kaže psiholog.

Ona ističe da je ta veza između dece i tetki jača sa odrastanjem mališana i da je to odnos koji je daleko rasterećeniji od roditeljskog.

– Pored velike ljubavi, deca od tetke dobijaju ono što je najvažnije, a to su tolerancija i podrška i ogromno razumevanje. Često ćete čuti decu koja tetku zovu doktor za probleme – kaže Popović.

Ona ističe da je to zato što tetke skoro nikada „ne treniraju strogoću“ već s decom razgovaraju nežno, što ponekada može da ih učini mnogo većim autoritetom od svih ostalih članova porodice.

– Deca osećaju da su voljena, a tetke na blag način postavljaju granice koje su njima potrebne. Neretko se dešava da žene koje su tetke, a nemaju svoju decu ponekad i nemaju potrebu za tim, jer im sestrići ili bratanci daju osećaj ostvarenosti u tom pogledu – ističe Popović.

Ona napominje da je tetka dragocena figura u životu svakog mališana za njegovo odrastanje i vaspitanje.

– Tetka je značajna u vaspitanju, ali na indirektan način. Ona i ne bio trebalo da deluje na mališane kao roditelj, već bi trebalo da bude ta fina, tanana spona između dece i roditelja. Zato su roditelji koji imaju sestre, zasista srećni – ističe Popović.

Tetka ima naročito važnu ulogu u pubertetu
Tetka nema odgovornost roditeljia i ona ima tu beneficiju da u odnosu sa decom može da pokazuje svoju detinjastu stranu. Međutim, tetka vrlo često, naročito devojčicama može da bude uzor i model od koga preuzimaju ponašanje.

– Vrlo često ćete, naročito kod devojčica koje imaju tetke, videti da su one iste. Možda ne po fizičkim karakteristikama, ali po ponašanju, manirima, stavovima i nekoj, uslovno rečeno, životnoj filozofiji – ističe sagovornica Telegrafa.

Odrasli ljudi najlepše uspomene iz detinjstva vezuju za momente koje su provodili da tetkom.

– Uloga tetke posebno je značajna u pubertetu. Ona onda postaje pravi oslonac kao prijatelj koji priča sa decom o životu i daje prave savete. Dok su u tom dobu adoslescencije i prvih separacija roditelji, kako to deca kažu „smarači“, tetke su one „kul“ osobe, pune razumevanja i korisnish saveta – ističe Popović.

Ona navodi da je to potpuno razumljivo, jer roditelji zbog velike odgovornosti, srahova i briga, pred decu postavljaju mnoge zahteve, ali neretko i zabrane i kazne.

– Za decu starijeg uzrasta tetka postaje glavni savetnik i saveznik. Ona je ta koja im daje savete i uputstva u mnogim situacijama s kojima se suočavaju prvi put u životu, pa se ponekad prvo njoj povere, jer se plaše reakcije roditelja – ističe Popović.

Ona zaključuje da je uloga tetke u životu svakog deteta i u njegovom razvoju nepocenjiva i da ko ima tu sreću da ima tetku dobio je saveznika i najiskrenijeg prijatelja za ceo život.

Telegraf.rs

Kliknite da komentarišete

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ostalo u Kuća i porodica

Popularno

To Top