DANAS JE PRAZNIK SVETOG SISOJA VELIKOG: Zaštitnik najmlađih, pomoćnik u nevolji!

youtube/printscreen

Kuća i porodica

DANAS JE PRAZNIK SVETOG SISOJA VELIKOG: Zaštitnik najmlađih, pomoćnik u nevolji!

Sisoje se čitavih 60 godina podvizavao u pustinji i beše je kao izvor žive mudrosti svim monasima i ljudima koji su kod njega dolazili po savet

Srpska pravoslavna crkva i vernici obeležavaju danas Svetog Sisoja Velikog.

Srbi poštuju Sisoja kao kao zaštitnika dece i brzog pomoćnika u svakoj tuzi i nevolji. Sisoje je bio Misirac i učenik svetog Antonija. Kada je Antonije umro, Sisoje se nastanio u pustinjskoj gori, zvanoj Antonijeva, na kojoj se i Antonije ranije podvizavao.

Teškim trudovima nad samim sobom toliko je ukrotio sebe da je bio krotak i nezlobiv kao jagnje. Zato mu je Bog dao veliku blagodat – mogao je da isceljuje bolesnike, izgoni zle duhove i vaskrsava mrtve.

Sisoje se čitavih 60 godina podvizavao u pustinji i beše je kao izvor žive mudrosti svim monasima i ljudima koji su kod njega dolazili po savet. Pred smrt, lice mu je zasijalo sunčevim sjajem. Monasi su stajali oko njega i divili se toj pojavi.

Kada je Sisoje ispustio svoju dušu, celu prostoriju je ispunika blagodat. Umro je u dubokoj starosti, u 429. godini, a deo njegovih moštiju je u Manastiru svetog Vasilija Ostroškog u Bijeljini.

Sveti Sisoje učio je monahe: „Ma kakvo iskušenje da se dogodi čoveku, on bi trebalo da se preda volji Božijoj i prizna da se iskušenje dogodilo zbog njegovih greha. Ako se netšto dobro dogodi, trebalo bi govoriti da se dogodilo po promislu Božijem“.

Monah je pitao Sisoja kako da ugodi Bogu i spase se.

„Ako želiš ugoditi Bogu, istupi iz sveta, odeli se od zemlje, ostavi tvar, pristupi ka Tvorcu, sjedini se s Bogom molitvom i plačem i naći ćeš pokoj u ovom veku i u onom“, glasio je Sisojev odgovor.

Monah ga je pitao kako da dosegne smernost.

„Kada se neko izvežba da priznaje svakoga čoveka boljim od sebe, time zadobija smernost“, odgovorio mu je Sisoje.

Amon se žalio Sisoju da ne može da upamti pročitane mudre izreke da bi mogao da ih ponovi u razgovoru s ljudima.

„To nije nužno. Nužno je zadobiti čistotu uma i govoriti iz te čistote položivši nadu na Boga“, odgovorio mu je svetitelj.

Običaji

Većina običaja vezanih za svetog Sisoja, koji se u Srbiji i danas poštuju, vezana je za decu. Mnoge majke poste sedam dana pred ovaj praznik da bi se pričestile, a veruje se da će deca tako biti zdrava i da će ih u životu pratiti sreća.

Ako na svetog Sisoja pada kiša, trebalo bi pustiti decu da istrče napolje i dobro pokisnu. U nekim krajevima Srbije sačuvalo se verovanje da je to voda koju sveti Sisoje sa neba šalje na njih i da će tako najbolje i najzdravije porasti. Stariji kažu da je sveti Sisoje najveći prognitelj svih đavola koji napadaju decu, pa se veruje da danas deca mogu ostati napolju i noću, jer svi demoni beže i kriju se.

Narod kaže da će sve što rodi na svetog Sisoja biti srećno i dugovečno.

mondo.rs

Kliknite da komentarišete

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ostalo u Kuća i porodica

Popularno

To Top