SUTRA JE PRAZNIK OGNJENA MARIJA – SVETITELJKA KOJA DAJE SVIMA PO ZASLUZI

Printscreen

Kuća i porodica

SUTRA JE PRAZNIK OGNJENA MARIJA – SVETITELJKA KOJA DAJE SVIMA PO ZASLUZI

Sutra se proslavlja Sveta Ognjena Marija – evo koji običaji i rituali se poštuu na ovaj praznik od davnina!

Pravoslavni vernici u Srbiji 30. jula proslavljaju Ognjenu Mariju. Sveta velikomučenica Marina rođena je krajem 3. veka za vreme vladavine cara Dioklecijana u Južnoj Anadoliji, u Pisidiji, a poznata je po imenu Ognjena Marija. Još kao dete posvetila se monaškom životu, a njenom lepotom bio je zanesen carski namesnik Olimvrije koji je započeo progon hrišćana.Javno je govorila da je hrišćanka i odbila je da se uda za njega, tada je stradala i postala je svetiteljka.

Prema svetim spisima, ovo su reči Marije Ognjene – „Ne gajite uzaludne nade, namesniče, niti me plašite mukama, jer ja se muka ne bojim. Ništa me ne može odvojiti od Hrista! Ne bojim se nevolja, ni gladi, ni vatre niti mača. Ne mislite da ćete me pridobiti pohvalama, niti zlatom ili kakvim drugim bogatstvom. Sve su to stvari kvarljive i prolazne, za mene bezvredne.“

Mošti svetiteljke danas počivaju u Atini, u Crkvi Presvete Bogorodice.Njena časna Desna Ruka prebačena je na Svetu Goru, u manastir Vatoped. Na vrhu planine Langa u Albaniji, više samog Ohridskog jezera, nalazi se manastir posvećen Svetoj Marini, sa delovima njenih moštiju.

Od davnina u Srbiji su prvoslavni hrišćani poštovali praznik Svete Marije Ognjene, a naročito je slave žene kao svoju zaštitnicu. Prema verovanju Ognjena Marija se smatra za sestru Svetog Ilije, a prema predanju ona od brata krije njegov praznik 2. avgusta kako od sreće i slavlja se ne bi zaneo i gromovima uništio svet.

Običaj na ovaj praznik jeste da se izbegavaju fizički radovi i kućni poslovi,a da se dan provede u miru, molitvi i radosti. Prema starom verovanju, na ovaj praznik se ne treba kupati u rekama i dubokim vodama. Veruje se da Ognjena Marija kažnjava sve po zasluzi, a ako na njen praznik sevaju munje i čuje se grmljavina, to se smatra lošim znakom.

Izvor: Sensa

Kliknite da komentarišete

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ostalo u Kuća i porodica

Popularno

To Top