ODBIJANJE KUMSTVA SMATRA SE VELIKIM GREHOM

pixabay.com

Kuća i porodica

ODBIJANJE KUMSTVA SMATRA SE VELIKIM GREHOM

Izabrati nekoga za kuma krupna je odluka, a s druge strane veoma je velika odgovornost kada nas neko izabere za ovu bitnu ulogu

Kum je nekada bio samo jedan za čitav rod, ali danas svaka porodica ima svoga kuma. On je glavni svedok pred Bogom i ljudima na venčanju, on krštava decu, venčava decu i vezan je za tu porodicu sve do smrti.

Izabrati nekoga za kuma krupna je odluka, a s druge strane veoma je velika odgovornost kada nas neko izabere za ovu bitnu ulogu.

Nažalost, u današnje vreme prva pomisao kada nas neko pita da li hoćemo da budemo kum/kuma, jeste da li imamo dovoljno novca da opravdamo u potpunosti ovu ulogu u životu dragih nam ljudi. U našem narodu vekovima postoji izreka „kumstvo se ne odbija“, a evo kakve vas posledice očekuju ukoliko odbijete ovu važnu ulogu, prema starom narodnom verovanju:

Jedno od verovanja glasi, da ako odbijete da budete kum na venčanju, kroz život će vas pratitti nesreća i nikada nećete pronaći svoju srodnu dušu, jer ste odbili da pred Bogom i ljudima svedočite o braku dvoje ljudi.

Neki ljudi veruju da pored nesreće u ljubavi odbijanje kumstva donosi i usamljenost do kraja života i da čovek koji je odbio kumstvo neće pored sebe imati pravog prijatelja.

– Kum je osoba od poverenja, najčešće najbolji prijatelj. Ako vas za kuma pozove neko ko vam nije blizak, logično je da ćete se dvoumiti. I zato je najbolje biti iskren – kaže arhimandrit Nikitović.

Drugo narodno verovanje, jeste da čovek koji odbije da kumuje na krštenju deteta nikada neće imati poroda. Drugim rečima sam neće moći da ima decu i širi sopstvenu porodici, jer nije spreman da na sebe preuzme jednu veliku duhovnu obavezu.

– Taman posla! To su obična sujeverja koja se krše sa pravoslavljem. Kum treba da bude duhovni vodič svom kumčetu. Da ga vodi kroz život i bude oslonac. A kako to da bude ako ne želi – pita Nikitović.

Dodaje da je kumstvo sada dosta drugačije nego što je ranije bilo. Stara kumstva su bila održavanija i na neki način jača, dok se danas na ovakav čin više posmatra kroz nekakvu materijalnu prizmu.

– Može se lako desiti da čovek kuma bira prema materijalnom stanju, ne bi li tako sebi u bliskoj budućnosti pribavio korist. E, ni to nije utemeljeno u pravoslavlju – jasan je arhimandrit.

Srbijadanas

Kliknite da komentarišete

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ostalo u Kuća i porodica

Popularno

To Top