Šta znači reč AMIN koju izgovaramo na kraju svake molitve

pixabay.com

Kuća i porodica

Šta znači reč AMIN koju izgovaramo na kraju svake molitve

Reč Amin opstala je hiljadama godina. Njeno izgovaranje prilagođeno je različitim jezicima, ali je značenje ostalo isto…

Reč Amin koristi se u mnogim religijama i kulturama, uglavnom na kraju molitvi. Njena upotreba je izuzetno česta, ali često ljudi koji je čak svakodnevno koriste nisu sigurni u njeno značenje, piše Lovesensa.

Reč Amin potiče od hebrejske reči āmēn i opstala je hiljadama godina. Njeno izgovaranje prilagođeno je različitim jezicima, ali je značenje ostalo isto.

Ovo je jedna od prvih pisanih reči u hebrejskim spisima, a u Svetom pismu pominje se čak nekoliko desetina puta. Njeno osnovno značenje je potvrđivanje, odnosno amin znači da je nešto što se dogodilo, ili nešto o čemu se govori, ili o nečemu što će se dogoditi, zapravo znači da je to „bez sumnje, vaistinu, neosporivo.“

Amin se može prevoditi kao „tako je“ ili „neka bude tako“, a koristi se kao poslednji vid potvrde ono što je izrečeno. Kada se koristi u molitvi, izgovara se najčešće na kraju i potvrđuje ono za šta ste se molili i ono što ste rekli.

Ova reč simbolično predstavlja pečat svega izgovorenog u duhovnom smislu, a može se prevoditi i kao “ dodatno osnaživanje tih reči“.Takođe, Arapi koriste reči „amana“ koja ima isto značenje kao amin, a prema mitologiji i legendama upotreba ove reči počiva čak iz drevne egipatske civilizacije i povezana je sa egipatskim bogom Amonom koji se ponekad naziva Amen.

Kliknite da komentarišete

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ostalo u Kuća i porodica

Popularno

To Top