Marina Radoš: Zašto se, pobogu, hvalite da ne znate ispeći jaje?

pixabay.com

Lifestyle

Marina Radoš: Zašto se, pobogu, hvalite da ne znate ispeći jaje?

„Jako sam loša u kuhinji, jedva da jaje znam ispeći“, često govore žene u javnom prostoru, s osmijehom širokim kao da su se upravo pohvalile Pulitzerom ili olimpijskom medaljom.

Instagramuše i starlete često se hvale kako ne znaju kuhati, a u suludom hvaljenju znaju im se pridružiti i sasvim obične žene u svakodnevnim razgovorima.

I pjevačice također. Glumice. Poznate i nepoznate, bogate i siromašne.

Zašto, se pobogu, hvalite da ne znate kuhati?

„Jako sam loša u krevetu, jedva da znam misionarsku“, rekla je nijedna nikad.

„Jako sam loša majka, jedva da se suzdržim da svaki dan ne ubijem boga u svom djetetu“, rekla je nijedna nikad.

„Jako sam loša na poslu. Jedva ustajem ujutro i riskiram karijeru zbog još pet minuta sna“, rekla je rijetko koja.

„Jako sam neuredna. Veš mi se svaki tjedan usmrdi u korpi“, rekla je opet – nijedna nikad.

Ipak, hvaljenje time koliko si loš u kuhinji kao da ti daje na vrijednosti. I već se godinama pitam – What the fuck?

Ponosni osmijeh žena koje su se pred kamerom, u društvu ili na Facebooku pohvalile kako su loše u kuhinji bila mi je jedna od najvećih enigmi u ženskom ponašanju godinama

Dakako, ne osuđujem žene koje ne znaju kuhati i žene koje ne žele kuhati. Međutim, hvaljenje nesposobnošću da se skuha lešo meso smatram posebnim fenomenom.

U glavama onih koje se kao medaljom hvale neznanjem osnova kuhanja vjerojatno stoji da je ona zbog te svoje nesposobnosti prešišala i pobijedila sve nesretnice ovog svijeta koje danas moraju skuhati ručak.

Ona nam, ukoliko je javna osoba, hvaljenjem o svojoj nesposobnosti ili ne znanju želi poručiti – za mene će i danas kuhati netko drugi, dok ćeš se ti, nesretnice, cijeli dan osjetiti na luk.

One nam žele poručiti da je važnije dobro pušiti, dobro se šminkati i dobro palamuditi nego dobro kuhati.

Žele nam reći da njezin život i život njezine djece danas neće nimalo patiti jer ona ne zna kuhati. Ona, eto, ima toliko sreće da ne mora znati kuhati i to želi svima reći.

Dio našeg ženskog društva došao je do toga da se smatra da žene pokreću veliki bunt, revoluciju i otpor time što – ne znaju ispeći jaje.

Čemu se, pobogu, opirete? Čime se hvalite? Zašto, pobogu, mislite da će vaše pratiteljice biti zavidne na tome što vi ne znate ispeći jaje, ali vaš život bez obzira na to savršeno funkcionira.

S druge strane, svaka uspješna žena koju poznajem i koja ne mora kuhati, zna kuhati. Svaka dobro udana domaćica koju znam, a može svaki dan jesti u restoranu, zna kuhati.

Svaka mudra žena koju poznajem zna sakriti svoje nedostatke i preskočiti hvalisanje neznanjem.

Kao što smo u tekstu s peglanjem zaključili – blago onima koje peglati ne moraju i platiti ga mogu, isti zaključak donosim i za kuhanje.

Ne osuđujem žene koje ne znaju kuhati, iako mislim da ih je jako malo. No, prestanite se hvaliti s ta dva (ne)ispečena jajeta.

Jedno je ne znati kuhati i misliti da si zbog toga osvojila olimpijsku medalju, a sasvim druga stvar je znati i ne morati.

Marina Radoš/Lola

Kliknite da komentarišete

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ostalo u Lifestyle

Popularno

To Top