Manjak samopouzdanja je siguran put ka razvoju telesnih bolesti i put koji vodi u depresiju!

pixabay.com

Lifestyle

Manjak samopouzdanja je siguran put ka razvoju telesnih bolesti i put koji vodi u depresiju!

Imajte na umu da vam „niko ne može usaditi osećanje manje vrednosti bez vašeg pristanka“, pisao je Bertol Breht

Manjak samopouzdanja, vere u vlastite snage, često je pratilac mnogih bolesti, koje nekada može dovesti do pojave depresije, anksioznosti i nekih pogrešnih mehanizama odbrane, tvrde psiholozi. Dobra vest je da se samopouzdanje gradi, neke osobe koje vam deluju do kraja sigurne u svoje sposobnosti, nisu sigurno takve i rođene.

Bitno je imati na umu da vam „niko ne može usaditi osećanje manje vrednosti bez vašeg pristanka„, pisao je Bertol Breht.

Samopouzdanje se izgrađuje

Psihoterapeut i konsultant za mentalno zdravlje Zoe Aston smatra da se ne govori dovoljno o uticaju svega što nas okružuje na naše samopoštovanje.

– Tokom pandemije covid 19 razgovarali smo o gubitku, neizvesnosti i osećaju da nemamo kontrolu. Samopouzdanje ljudi dovedeno je u pitanje bez upozorenja, iznenada prošlog marta – kaže ona.

Nemogućnost direktnog kontakta sa prijateljima, nedostatak socijalnih sadržaja primorao je mnoge da se zagledaju u sebe i počnu da preispituju svoje mogućnosti. Mnogi su prvi put, počeli kako tvrde psiholozi da se ozbiljno suočavaju sa bolešću. Psihoterapeuti, ipak, naglašavaju da se samopuzdanje izgrađuje.

– Svi imamo psihološke slabe tačke, kao što imamo i fizički slabe tačke, neko ima slabije noge, nekog ima visok pritisak, neko je anemičan. Bitno je samo da ih uočimo i pravovremeno lečimo – kaže ona, prenosi Huffington post.

I kada plaćamo račun brineo o sebi

Kao što vežbamo i jačamo telo, moramo vežbati mozak i svest o našim postupcima.

– Kad se hranimo zdravo, idemo ranije na spavanje, plaćamo račune mi radimo odgovoran posao. Sve ove male svakodnevne sitnice na kojem ne obraćamo dovoljno pažnje govore nam da se brineom o sebi – kaže Aston.

Smirenje i stabilne misli ključ uspeha

Psiholozi upućuju na to da je bitno da preuzmemo odgovornost, jer i na taj način jačamo samopouzdanje. Radite na izgradnji smirenja, bitno je da imate stabilne misli, nastojte da razmišljate na pozitivan i motivišući način, savetuju stručnjaci.

Psiholozi kažu da je sve povezano, pa nekada moramo imati smireni i skoncentrisani um kako bi se osećali dobro. I obrnuto ako se osećamo dobro, imaćemo smirenije i usredsređenje misli, moći ćemo lakše i brže da se organizujemo, kako bismo rešili neki problem koji nam nekada izgleda nepremostiv.

Manjak samopozdanja ne znači i manjak sposobosti

Svaki uspeh, ali i nastojanje da se u tome uspe dovešće do čvršće vere u vlastite potencijale.

Bitno je da imate na umu da manjak samopouzdanja ne znači i nedostatak sposobnosti. Imajte na umu da je nedostatak samopouzdanja nekada posledica nerealnih očekivanja i želje da po svaku cenu ispunimo očekivanja drugih, a pri tom sasvim zanemarimo naše potrebe.

Maša/Stil

Kliknite da komentarišete

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ostalo u Lifestyle

Popularno

To Top