DR PERIŠIĆ OTKRIO KOJE NAMIRNICE STVARAJU NADUTOST I GASOVE

printscreen/TV Prva

Lepota i zdravlje

DR PERIŠIĆ OTKRIO KOJE NAMIRNICE STVARAJU NADUTOST I GASOVE

Nadutost i gasovi problemi su sa kojima se mnogi suočavaju i krajnje su neprijatni. Međutim, to nije nerešiv problem, a gastroenterolog dr Vojislav Perišić otkrio je šta je uzrok nadutosti u 75 odsto slučajeva.

– Gasovi u crevima u 75 odsto slučajeva su posledica fermentacije hrane. Fermentiraju ugljeni hidrati koji nisu skrobni, a to su neskrobni fermentabilni ugljeni hidrati, a ako se oni nedovoljno svare, onda imamo džibru u trbuhu. To ima 16 odsto ljudi – rekao je on.

Jabuka pravi veliki problem stomaku

Čaj od kamilice može izazvati gasove

Boranija izaziva nadutost

Doktor Voja Perišić kaže da ovi problemi mogu da budu izuzetno neprijatni, ali rešenje se može kriti u izbacivanju namirnica koje najčešće prave problem.

– Namirnice koje imaju neskrobne fermentabilne ugljene hidrate – jabuka, kruška, šljiva, trešnja, pasulj, grašak, boranija, med, čaj od kamilice, mleko sa laktozom. Banane nemaju tih ugljenih hidrata, lubenica nema, krompir, lisnato povrće… Meso nijedno ne pravi nadutost. Jabuka je kraljica voća, ali može da pravi veliki problem – poručio je on.

Republika

Kliknite da komentarišete

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ostalo u Lepota i zdravlje

To Top