SAD 1 PACIJENT ZARAZI OSMORO: Koji su simptomi DELTA soja korona virusa

Lepota i zdravlje

SAD 1 PACIJENT ZARAZI OSMORO: Koji su simptomi DELTA soja korona virusa

Kako prepoznati simptome kovida ako ga je izazvao delta soj? Pročitajte!

Brzina širenja korona virusa višestruko se povećala otkako je postao dominantan delta soj.

Kako je rekla Jelena Begović, direktorka Instituta za molekularnu genetiku i genetičko inženjerstvo, Univerziteta u Beogradu, gostujući u Beogradskoj hronici, „alfa“ soj korone – onaj koji se prvi pojavio – bio je manje agresivan.

„Zaražen alfa sojem pacijent je mogao da zarazi jednog, eventualno dvoje ljudi. Sa delta sojem je situacija mnogo teža i jedan pacijent može da zarazi osmoro ili devetoro“, objasnila je dr Begović i zato je vakcina izuzetno važna.

Ona sama je već primila dve doze i primiće i treću do kraja meseca. Prema njenim rečima, o vrsti treće vakcine treba svako da se konsultuje sa svojim lekarom.

Simptomi novog soja korona virusa donekle liče na tegobe koje su imali pacijenti sa kovidom izazvanim alfa sojem. To su, pre svega, kašalj i glavobolja ali je sada mnogo češće i curenje iz nosa, pa klinička slika u početku dosta podseća na veoma jaku prehladu.

Temperatura je uglavnom povišena tokom kovida pa je takva situacija i kod delta soja. Međutim, ne treba olako shvatati simptome čak i ako nemate temperaturu, a neprekidno treba raditi na jačanju svog iminuteta.

Kašalj je obično suv, osim ako nemate i neku prethodnu plućnu bolest. Ako pacijent počne i da iskašljava sluz, naročito žute ili zelene boje, treba se javiti lekaru odmah jer je moguća komplikacija dodatnom bakterijskom infekcijom.

Izrazita glavobolja, uz neki od prethodno navedenih simptoma, tipično ukazuje na kovid. Pacijenti oboleli od novog soja ređe se žale na gubitak ukusa i mirisa.

Prema našim trenutnim statistikama, u kovid bolnici u Batajnici je više muškaraca nego žena. „Imamo 446 bolesnika“, rekla je direktorka dr Tatjana Adžić Vukičević, a 60 njih je na intenzivnoj nezi“.

Izvor: Lepa&Srećna

Kliknite da komentarišete

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ostalo u Lepota i zdravlje

Popularno

To Top