Da vam kuhinja UVEK BLISTA: Kako najlakše očistiti kuhinjske uređaje?

pixabay.com

Kuća i porodica

Da vam kuhinja UVEK BLISTA: Kako najlakše očistiti kuhinjske uređaje?

Svima je poznato da lepi frontovi kuhinjskih elemenata, usklađene boje i dekorativni predmeti stvaraju poseban ambijent u svakoj kuhinji. A kada se na to dodaju savremeni i moderno dizajnirani uređaji, poput frižidera, vertikalnih zamrzivača, ugradnih ploča i rerni, vaša kuhinja može izgledati kao iz snova.

Ipak, zaprljani i masni kuhinjski aparati mogu pokvariti atmosferu i vašu kuhinju učiniti ne baš tako prijatnom za oko. U neurednoj prostoriji i domu se nećete osećati prijatno što može imati različite negativne posledice, a vi ćete se uvek truditi da takvu kuhinju sakrijete od znatiželjnih pogleda gostiju.

Međutim, uz samo malo truda i malo znanja, vaša kuhinja i uređaji u njoj mogu ponovo zablistati i dobiti pravi sjaj kao da su upravo sada postavljeni. A što je možda i najbitnije, biće uvek čisti bez vaše prevelike muke.

Kako očistiti frižider i zamrzivač?

Osim što će lepo izgledati, čist frižider će vas poštedeti neprijatnog mirisa ustajale hrane. Najpre, pomešajte jednake delove vode i sirćeta u bočicu sa raspršivačem. Najbolje bi bilo da ovako napravljeno sredstvo držite negde u polici frižidera, obavezno sa zalepljenom etiketom kako je vaši ukućani ne bi slučajno pomešali sa nekim drugim napitkom i kako bi vam bila uvek pri ruci u slučaju da se nešto u vašem frižideru ili zamrzivaču slučajno prospe.

Frižideri i vertikalni zamrzivači kojima su opremljene moderne kuhinje, zahtevaju i povremeno detaljno unutrašnje čišćenje, a ne samo brisanje polica i spoljašnjih površina. Uklonite sve fioke i police kako bi sve površine za brisanje bile lako dostupne. Unutrašnjost istrljajte istom smesom (voda i sirće)Ne koristite toplu vodu dok se sve police i fioke ne adaptiraju na sobnu temperaturu, kako biste ih zaštitili od pucanja.

Ne zaboravite da očistite i gume za zaptivanje na vratima, na čijim se rebrastim površinama često mogu naći mrvice hrane ili buđ. Ako zaptivače ne očistite dobro, vrata frižidera i zamrzivača neće dobro dihtovati i uređaji će morati duže da rade kako bi rashladili ili zamrzli hranu. To će za posledicu imati veću potrošnju električne energije i veće izdatke, ali će takođe i motor uređaja stradati ranije.

Održavanje mašine za pranje sudova

To što je mašini za pranje posuđa „posao“ da pere, ne znači da ovaj uređaj nikada ne treba čistiti. Naprotiv – sudomašinu bi trebalo da čistite jednako često kao tuš kabinu ili lavabo. Kako biste sprečili zadržavanje neprijatnih mirisa i prljavštine koja se vremenom nataloži, potrebno je jednostavno da sirće sipate u jednu čašu i stavite je u praznu mašinu na gornju policu za pranje.

Zatim uključite mašinu na najtopliji i najduži ciklus pranja. Sirće će dezinfikovati unutrašnje površine i razmekšati ostatke hrane i deterdženta koji se lepe za unutrašnje površine uređaja.

Za kompletnije čišćenje, uklonite sav pribor i delove perilice koji se mogu pomeriti i dobro ih izribajte. Mekom četkicom za zube istrljajte prskalicu i uklonite nečistoće koje se tu nalaze. Ako ne uspete da na ovaj način uklonite tvrdokorne naslage, umesto sirćeta čašu napunite limunovim sokom. To će dati još bolje rezultate.

Kako očistiti šporet i rernu?

Prskanje ulja, prosipanje začina i sve drugo što je neizbežno tokom termičke obrade hrane neće zaobići ni vaš šporet. Da šporet i ringle uvek budu čisti, od presudnog značaja je vaša brzina. Odmah nakon što završite sa kuvanjem vašeg omiljenog domaćeg ili italijanskog jela i pre nego se komadići hrane zalepe za šporet – očistite ih. Budite pažljivi da se ne izgorite.

Nakon što završite sa pripremanjem hrane, ploču za kuvanje, čim se ohladi dovoljno da je možete dodirnuti prstima, prebrišite univerzalnim sredstvom za čišćenje koje ćete raspršiti na vlažnu krpu.

Dakle, najbolje je da odmah odreagujete, ali nije nemoguće očistiti ringle i ako ih ostavite dan ili dva zaprljane. Međutim, tada će vam biti potrebno mnogo više vremena i truda.

Naravno, kada čistite šporet, potrebno je da očistete i rernu. Uključite je da se zagreje na oko 220 stepeni. Zatim, unesite u nju posudu napunjenu vodom i ostavite je unutra najmanje 15 minuta. Zatim isključite rernu i pustite da se voda ohladi, pa je pomešajte sa sredstvom za pranje sudova. Umočite sunđer u tako dobijenu tečnost i izribajte unutrašnjost rerne.

Aparati od nerđajućeg čelika

Čišćenje površina od nerđajućeg čelika možda zvuči kao okismoron (zar ne bi trebalo da nerđajuće bude uvek besprekorno čisto?). Međutim, ako imate ovakve površine u svojoj kuhinji, verovatno znate da i njih morate čistiti.

Za mrlje koje nastaju od kapljica vode prokuvajte belo sirće a zatim površinu prekrijte peškirom koji ste natopili sirćetom i ostavite da odstoji 30 minuta. Nakon toga površinu pospite sodom bikarbonom i izribajte. Obrišite lepo i sačekajte da se osuši.

Otiske prstiju jednostavno uklonite alkoholom i mekanom krpom. A ako želite dodatni sjaj na vašim aparatima, na površinu kapnite nekoliko kapi limunovog ulja pa istrljajte.

Ovi mali trikovi i saveti neće vas spasiti poslova čišćenja, ali će vam svakako pomoći da lakše i za kraće vreme vašoj kuhinji povratite stari sjaj.

Izvor: Zenskikutak.rs/D.A.

Kliknite da komentarišete

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ostalo u Kuća i porodica

Popularno

To Top