MINJA STIGLA SVOJOJ KUĆI: Posle terapije najskupljim lekom u SAD, devojčica se vratila u Kragujevac

Kuća i porodica

MINJA STIGLA SVOJOJ KUĆI: Posle terapije najskupljim lekom u SAD, devojčica se vratila u Kragujevac

MALA Minja Matić se vratila u svoj Kragujevac! Posle sedam meseci, devojčica koja je u Los Anđelesu primila terapiju protiv spinalne mišićne atrofije tip 1 – lek „zolgensmu“, najskuplji na svetu, došla je kući sa roditeljima Živkom i Ivanom.

– Dobro je Minja. Lepo je napredovala, dosta je pokretljiva, može da stoji uz podršku. Ima lepu kontrolu glave i mnogo bolje jede. Nema respiratornih infekcija kao što ih je imala ranije. Dogodila se velika promena – kaže za „Novosti“ presrećna majka.

Preko potrebnu terapiju, Minja je primila 24. januara. Humani ljudi širom Srbije udružili su se i sakupili 2,1 milion evra za lek koji se uzima samo jednom u životu.

Minjini roditelji neizmerno su zahvalni.

– Sve nam je mnogo lakše otkad je primila gensku terapiju. Srećni smo što je zdravija. Verujemo da će biti dobro – kaže Živka.

Devojčica u oktobru puni dve godine. Iako je u Americi provela sedam meseci, svoj dom u Kragujevcu nije zaboravila.

– Obradovala se kad smo ušli u kuću. NJen osmeh je to pokazao. Ovde ima mnogo igračaka, najviše plišanih meda. Obožava ih. Svakog grli i ljubi – priča nam Živka.

Vremenska razlika između Srbije i Amerike je velika. Minja je zamenila dan za noć.

– I nama je teško da se posle sedam meseci priviknemo, a kamoli njoj. Predstoji nam odlazak kod logopeda. Minja zasad zove samo tatu, ali sigurna sam da ćemo uz vežbe i kontrolu uspeti njenu bolest da držimo pod kontrolom.

ZAHVALNOST RADOSLAVU
MINJINI roditelji nisu nikoga obavestili kad se vraćaju. A, čim su se malo odmorili pozvali su Radoslava Marjanovića, penzionera iz Umčara kod Beograda, koji je prodao nasleđenu kuću i sav prihod od 10.000 evra dao za Minjino lečenje. Još jednom su mu zahvalili i obećali da će ga posetiti čim se Minja adaptira.

Novosti

Nastavi čitanje
Kliknite da komentarišete

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ostalo u Kuća i porodica

To Top