Zašto se beba smeška dok spava?

pixabay.com

Kuća i porodica

Zašto se beba smeška dok spava?

Malo šta se može uporediti sa osećanjem radosti koja nas obuzme kada gledamo bebu koja se smeši u snu. Da li si znala da se bebe smeše i pre nego što se rode? – piše Ana Hlača za portal miss7mama.

Taj čarobni trenutak se obično dešava dok bebe spavaju. Roditelji se tada pitaju – jesu li bebe sanjale? Sećaju li se vremena provedenog u majčinom stomaku? Pronašli smo zanimljive informacije o tom čarobnom izvoru radosti – bebinom osmehu.

Bebe se smeše i pre nego što se rode

Ako ste imali sreću da vidite svoju bebu kako se smeje na ultrazvuku nemoj misliti da ti se osmeh učinio. Studija koja je proučavala više od 500 trudnica pomoću 4D ultrazvuka pokazala je da se čak 31 fetus zapravo smešio.

Svi su se smešili prosečno 3,21 sekunde. Na taj način naučnici su utvrdili da se spontani osmesi pojavljuju čak i dok su bebe još u materici, i to pre njihovog rođenja.

Zahvaljujući razvoju novih tehnologija koje nam omoguću da zavirimo u bebe u utrobi njihove majke kako bismo videli šta se tamo događa pre rođenja, postalo je moguće otkriti da fetusi takođe zevaju – već 18 nedelja nakon začeća. Oko 26. nedelje trudnoće mogu se nasmejati, treptati, pa čak i plakati – ti izrazi lica su uglavnom refleksi koje razvijaju kao neka vrsta pripreme za trenutak rođenja.

Prvi osmesi su refleksni

Kao što smo ranije spomenuli, ove radnje koje beba izvodi u materici smatraju se refleksnim radnjama. Odnosno, oni su neposredni odgovori na stimulans, što je u slučaju beba obično osećaj unutrašnjeg blagostanja. Za razliku od mnogih od nas, vrlo je verovatno da bebe zapravo nisu svesne da se smeše pa govorimo o nenamernom pokretu mišića.

Pravo vreme za osmehe

Tokom spavanja novorođenče normalno prolazi kroz dve faze sna: aktivan i duboki san. Smatra se da se aktivna faza, poznata i kao REM faza, što predstavlja skraćenicu za brzo kretanje očiju, proizvodi intenzivnom moždanom aktivnošću. To se događa otrpilike 60-90 minuta nakon što beba zaspi, ali san funkcioniše u ciklusima, pa će se i REM faza smenjivati sa dubokim snom. Ipak, najverovatnije ćemo tokom REM spavanja videti kako senaše bebe smeše, prave grimasu ili protežu noge.

Osmeh kao odgovor

Budući da ne mogu razgovarati, osmeh i plač su osnovno sredstvo komunikacije deteta. To je, barem, istina tokom prvih treutaka nakon rođenja. Međutim, imaj na umu da su neka istraživanja uspela dokazati da su bebe društveno biće već nekoliko dana ili čak sati nakon tođenja. Zato njihovi osmesi mogu biti i odgovor na pozitivne osećaje ili umirujuće senzacije poput milovanja po obrazu. Prijatni stimulansi, poput poznatih glasova, mirisa i ukusa, takođe mogu izazvati osmeh kod bebe.

Novorođenče ne sanja, ali ima pamćenje

I dok gledamo bebu koja čvrsto spava, često vidimo i kako se nasmeši, to ne mora značiti da sanja čak i ako se čini da je to tako. Zapravo. to je gotovo nemoguće, s obzirom na to da novorođena beba još uvek nema dovoljno iskustva za pamćenje, niti ima sposobnost zamišljanja, a mozak joj i dalje raste kako bi stekao te kapacitete.

Spavanje u prvim nedeljama života ima neke vrlo specifične i značajne funkcije koje uključuju pomaganje bebama u razvoju mozga, obradi informacija i učvršćivanju pamćenja, koje se počinje oblikovati u materici. Ovo poslednje, zapravo se može dokazati promatranjem kako bebe prepoznaju majčin ili očev glas samo nekoliko sati nakon rođenja.

Kliknite da komentarišete

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ostalo u Kuća i porodica

Popularno

To Top