SLAVIMO VELIKOG SVECA: Porodice sa decom treba da učine ovo

Kuća i porodica

SLAVIMO VELIKOG SVECA: Porodice sa decom treba da učine ovo

PRAVOSLAVNI hrišćani danas slave dan Svetog Jovana Krstitelja, jednog od najvećih svetaca.
Sveti Jovan Krstitelj, začet je milošću Gospodnjom, od jalove majke, te bi danas porodice sa decom trebalo da budu na okupu i u ljubavi.

Jovan je najavio dolazak Gospoda Isusa Hrista i na strašnom sudu biće pored njega. Svaki pravoslavni hrišćanin trebalo bi da danas razmišlja o svom grešnom i strasnom životu i da moli svetog Jovana da moli Gospoda za spasenje duše svoje i braće i sestara svojih.

Takođe, parovi koji nemaju decu, ili čija su deca bolesna, valjalo bi da se danas pomole Gospodu.

Začeće svetog Jovana Preteče i Krstitelja.
Ovoga dana proslavlja se milost, čudo i mudrost Božija; milost prema pobožnim i pravednim roditeljima svetog Jovana, starcu Zahariji i starici Jelisaveti, koji su cijelog života željeli i od Boga prosili jedno dijete; čudo začeća Jovanova u prestarjeloj utrobi Jelisavetinoj; i mudrost u domostrojiteljstvu ljudskoga spasenja. Jer sa Jovanom imađaše Bog naročito velike namjere, naime, da on bude prorok i Preteča Hristu Gospodu, Spasitelju svijeta. Preko svojih angela Bog je objavio rođenje Isaka od bezdjetne Sare, i Samsona od bezdjetnog Manoja i njegove žene, i Jovana Preteče od bezdjetnih, Zaharije i Jelisavete. Preko angela svojih Bog je objavljivao rođenje onih, s kojima je imao naročite namjere. Kako su se mogla roditi djeca od starih roditelja? Ako je ko ljubopitljiv da to zna, neka ne pita o tome ni ljude, jer ljudi to ne znaju, ni prirodne zakone, jer to je iznad prirodnih zakona, nego neka obrati pogled svoj na silu Svemogućega Boga, koji je iz ništa stvorio sav svijet, i koji za stvaranje prvoga čovjeka, Adama, nije potrebovao nikakve roditelje, ni stare ni mlade. Mesto ljubopitstva odajmo hvalu Bogu, koji nam često javlja moć i milost i mudrost Svoju mimo prirodnih zakona, u koje okovani mi bismo, bez naročitih čudesa Božjih, pali u očajanje i Bogozaborav.

Danas se svetom ocu Crkve obraćamo ovim rečima:

Ranije bivši nerotkinja i neplodna, sada se veseliš, jer si jasno začela svećnjak Sunca, koji đe prosvetiti svu Vaseljenu, koja je bolovala duhovnim slepilom. Likuj, Zaharije, i kliči odvažno: Prorok Višnjeg će se roditi!

Kliknite da komentarišete

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ostalo u Kuća i porodica

Popularno

To Top