Je l’ umeš ti, ženo, malo sama?

pixabay.com

Ljubav i seks

Je l’ umeš ti, ženo, malo sama?

– Je l’ umeš ti, ženo, malo sama? Samo što si raskinula sa Sašom, šta će ti sad novi dečko?

– Znaš, nemamo svi tu “nazovi sreću” da upoznamo pravu ljubav u srednjoj školi i provedemo s nekim ceo život. Po čemu se ti razlikuješ od mene što idem iz veze u vezu? Ni ti nisi bila sama od 17. godine! Velika mi stvar što ćeš sad reći kako ga voliš! I ja sam polovinu svojih momaka volela, istinski!

Nisam bila spremna na još jedno moralisanje. Žene su nekad tako podle. Nije mi jasno kako tek sad to vidim.

Prvo smo podle kao devojčice. Tako je Maša iz IV-4 imala prelepe naočare za vid i izgledala kao one slatke curice iz filmova, pa je Maja iz drugog odeljenja pustila priču školskim hodnikom “da su joj džaba đozluci iz Austrije kad je bez njih k’o ćorava koka”. Teodoru su zbog iznenadne menstruacije, kad joj je u šestom “propustilo” na žutu suknjicu, do kraja 8. razreda zvali Teca Meca. Jelenu su dečaci pipkali po hodnicima, samo zato što su joj prvoj (praktično preko noći!) porasle grudi, a drugarice su je ogovarale – sama to traži, vidi kako ih izaziva?!

Posle smo podle u gimnaziji i na faksu – ako nemaš dečka, niko te neće, ako menjaš momke – laka si i svakom se daješ.

– Gde je nestala ženska solidarnost? – pitam Bojanu – Zar ti nije drago što sam se zaljubila?

– Maki, dušo, imaš 33 godine, nismo na prvoj faksa pa da mi pričaš kako si se zaljubila! Daj, bre, viđamo se jednom u trista godina i svaki put dramiš zbog nekog dečka. I to “dečko” više nije dobra terminologija! Ako je prešao 35. to nije mladić, to je čovek koji se baš loše snašao u životu.

– Kako to misliš “loše snašao”? Zato što je mene našao? Kao, spao je na Marinu?

– Nisam to rekla i ovo je upravo ona drama i nezrelost koju je trebalo da prevaziđeš pre 10 godina. Postoje važnije stvari na koje treba da misliš.

– E pa izvini, gospođo, “živim život po redu”! Je l’ kod tebe između nezrele mladosti i sigurne penzije ima bar malo života? Ili samo trčiš da zaradiš nešto što ćeš potrošiti?

– Ne razumeš, ja želim da obezbedim svojoj deci perspektivu, više mogućnosti.

– A hoće li tvoja deca imati bolji život po cenu toga da izgube tebe?

Najgora sam prijateljica, poslužila sam se onom starom “napad je najbolja odbrana”, ali mi je preko glave toga da uvek meni nešto fali.

Sve drugarice su me “otkačile” tako negde oko 30. rođendana. Udale se, rodile decu, izgradile karijeru. Samo je “mala Marina” bila ona šašava i luda što se i dalje zaljubljuje. Kad god te sretnem ti si promenila il’ dečka il’ posao, rekao mi je jednom jedan drug. Nisam ja bila promiskuitetna, samo je bilo lako moje srce proneveriti za par poljubaca. Malo me nisu shvatali ozbiljno, malo mi nije prijalo da s nekim budem bez strasti.

Bojana je nekako uvek bila uz mene. I kad kažem kako sam dala otkaz jer neću da radim za 300 evra i kad napustim dobro plaćen posao, jer ne živim svoj san. Nije mi “solila pamet” kao roditelji što se ne skrasim i ne udam. Razumela je moju dušu slovensku i kad plačem zbog Balaševićevih stihova i kad lomim čaše u kafani uz “srce je moje violina”. Samo Bojana nije digla ruke od mene, iako je radila danonoćno i čuvala blizance.

Sad odjednom – i Bojani je muka od moje nezrelosti. Jesam li ja kriva što se lako zaljubim?

– Nema razloga da napadaš mene – rekla je tiho. – Ja znam koliko vremena provodim sa svojom decom i sa samom sobom. Mene samo plaši da se ti ne pogubiš skroz u tim svojim zaljubljivanjima. Bila si sa Sašom godinu i po dana. Raskinuli ste, u redu, i to je za ljude. Zašto moraš da budeš s nekim odmah posle mesec dana? Da li si uopšte sastavila mesec dana sama u poslednjih 5-6 godina? Nemoj samo da mi kažeš kako je ovog puta drugačije! Uvek je na početku “drugačije ovog puta”, pa bude “isto kao i prošli put” – na kraju. Do tebe je. Znaš da je do tebe.

Ne umem sama. Neću sama. Zaljubila sam se u ideju da se nekome dopadam bez obzira na… Ne znam bez obzira na šta. Ali to nije nešto što možeš da priznaš ni najboljoj drugarici, a ni sebi. Pa sam umesto otvorenog srca pružila visoko podignut nos.

– Ne duri se sad na mene, Marina. Probaj, samo probaj da pripadneš prvo sebi pa tek onda nekom drugom.

Devojčice su podle, ali ima i onih koje te istinski vole. One zagrle i kažu: pripadni prvo sebi.

Srbijanka Stanković/Lola

Kliknite da komentarišete

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ostalo u Ljubav i seks

Popularno

To Top