Dr Ljubić o zaštiti žena i trudnica od korona virusa

youtube/printscreen

Lepota i zdravlje

Dr Ljubić o zaštiti žena i trudnica od korona virusa

Dr Aleksandar Ljubić odgovara na pitanja o vakcinaciji trudnica protiv korona virusa.

Zašto su trudnice zbunjene pitanjem da li treba da se vakcinišu protiv korona virusa ili ne? I zašto lekari ponekad daju kontradiktorne odgovore?

„Stav prema vakcini protiv korona virusa menjao se onako kako se menjala situacija, odnosno ponašanje virusa i sve što znamo o njemu“, objasnio je prof. dr Aleksandar Ljubić gostujući juče u emisiji Beogradska hronika na RTS. „Zato su mnogi zbunjeni, ali ja bih preporučio da se svi vakcinišemo odmah.“

Preporuke se zasnivaju isključivo na stavovima stručnjaka, a zabrinjavajuća je pojava da je u poslednje dve nedelje u Srbiji od kovida umrlo devet trudnica i porodilja. Nijedna od njih nije bila vakcinisana.

„Svi bismo želeli proste i brze odgovore ali je, nažalost, za takve odgovore još rano“, istakao je dr Ljubić. Prema njegovim rečima, jedino jasno pravilo je ono koje Institut za javno zdravlje „Batut“ objavio na osnovu mišljenja stručne komisije, a to je da vakcinacija nije kontraindikovana u trudnoći i da se preporučuje posle prvog tromesečja.

On svim trudnicama preporučuje da se vakcinišu, a takav je i stav Svetske zdravstvene organizacije. Čekaju se i rezultati velike studije o delovanju kovida i lekova u trudnoći, koja je pokrenuta od maja ove godine. U međuvremenu, od vakcinacije se ustežu i žene koje se bore protiv steriliteta i planiraju vantelesnu oplodnju. „Najvažnije je da se sada sačuva zdravlje, prema tome, preporučujem da se vakcinišu i pre trudnoće i pre vantelesne oplodnje“, kaže dr Ljubić.

Takođe, on podseća i da trudnice treba da se vakcinišu i protiv gripa. Ne treba zaboraviti da su od kovida posebno ugroženi svi koji su i gojazni, pate od hroničnog visokog pritiska ili dijabetesa.

Izvor: Lepa&Srećna

Kliknite da komentarišete

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ostalo u Lepota i zdravlje

Popularno

To Top