Onlajn nastava iz kafića? Zašto da ne!

pixabay.com

Lepota i zdravlje

Onlajn nastava iz kafića? Zašto da ne!

Naslov teksta je, naravno, ironija.

Nakon sednice Kriznog štaba održane u sredu, malo toga je ostalo jasno. Malo toga je učinjeno, nove mere koje su uvedene, čini se, više služe za kreiranje mimova po društvenim mrežama nego za suzbijanje epidemije. Da li će na svadbi stari svat posle 22 časa morati ljubazno da zamoli sve goste bez kovid-propusnice da napuste veselje ili će to biti posao vlasnika restorana?

Ko će proveravati validnost propusnica i paziti da jednu istu ne koristi njih 50? Naravno da je svima jasno da od ove mere neće biti ništa u praksi.

Ali, dodatnu konfuziju unela je i izjava epidemiologa i člana Kriznog štaba doktora Branislava Tiodrovića koji je nakon održane sednice izjavio da je sledeća mera kompletan prelazak škola na onlajn i da je “verovatno da će se to desiti već u ponedeljak”. Dakle, ne zabrana veselja, ne zatvaranje noćnih klubova, gde decu niko i ne kontroliše. To smo preskočili.

Ministar prosvete Branko Ružić je, s druge strane, nakon ove Tiodoroviće izjave rekao da prelazak predškolaca i mlađih osnovaca na onlajn nastavu “ne dolazi u obzir”, te da to nismo radili ni dok nije bilo vakcina.

Ministar je objasnio i da Tim za škole donosi odluku o modelu nastave za narednu nedelju, prateći semafor model koji je uveden na samom početku školske godine.

Da li će i kada sve škole preći na onlajn, tu odluku Tim za škole i Ministarstvo prosvete neće doneti, već je to zadatak Kriznog štaba, naglašavaju u Ministarstvu prosvete i dodaju da se ta odluka svakako ne bi odnosila na mlađe osnovce.

Dr Tiodorović se u još jednom obraćanju medijima osvrnuo na važnost prelaska na onlajn “bar na 10 dana” jer su deca postala značajna karika u prenošenju virusa. S druge strane, ministar prosvete tvrdi da u školama situacija i dalje nije alarmantna.

Da se virus žestoko spustio među školsku decu potvrdio je i epidemiolog Predrag Kon, navodeći podatak da preko 20 odsto pozitivnih ima ispod 20 godina.

I on smatra da je dobro postavljeno pitanje uvođenje onlajn nastave, a da se to desi očekuje koordinator vakcinalnog punkta na Beogradskom sajmu Zoran Bekić, koji je juče ocenio da su deca veliki epidemiološki problem.

„Vakcinacija prosvetnih radnika je ispod proseka. Ako imate mali broj imunizovane dece i nepridržavanje mera, to ukazuje da imate skok u dečjoj populaciji“, naveo je Bekić.

S obzirom na oprečne, nejasne i nepotpune informacije koje od onih koji treba da donose odluke dolaze, sasvim je jasno da ni članovi Kriznog štaba nisu potpuno sigurni u to šta im je činiti.

Pitanje koje javnost i roditelji (s pravom) postavljaju nije “zašto onlajn nastava?”. Pitanje je: Zar prva sledeća mera, ako već mora da se uvede, ne bi trebalo da bude zabrana svadbi, rođendana, proslava, okupljanja, žurki, svirki? Zar ne bi prvo trebalo zatvoriti kafiće posle 17 časova i noćne klubove?

I dok čekamo da se Krizni štab oglasi, mnogi stariji đaci će već večeras biti na žurkama u barovima, kafićima. Tamo virusa, izgleda, nema.

Zelenaucionica

Kliknite da komentarišete

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ostalo u Lepota i zdravlje

Popularno

To Top