NAMIRNICE KOJE ĆE UČINITI DA UVEK BUDETE LEPI, ENERGIČNI I ZDRAVI

pixabay.com

Lepota i zdravlje

NAMIRNICE KOJE ĆE UČINITI DA UVEK BUDETE LEPI, ENERGIČNI I ZDRAVI

Saznajte kojih 5 namirnice sadrže vitamin B7 – vitamin koji utiče pozitivno na lepotu, mladolikost, zdravlje i energiju!

Vitamin B7 ili biotin je vitamin B rastvorljiv u vodi. Izuzetno je potreban telu za pretvaranje masti, proteina i ugljenih hidrata u energiju. Ima veliki uticaj i na fizičku kondiciju, energiju i psihološko funkcionisanje. Biotin je takođe bitan održavanju nivoa šećera u krvi, pa osobe sa dijabetesom često imaju nizak nivo ovog vitamina. Pored zdravlja, važan je i za lepotu je pozitivno utiče na kožu, nokte i kosu. Neophodan je za iskorišćavanje drugih vitamina B-kompleksa

Simptomi koji najčešće ukazuju na nedostatak vitamina B7 su osećaj umora, bolovi u mišićima, slaba koncentracija i nagle promene raspoloženja. Kkao bismo na prirodan način uneli nivo ovog vitamina u organizam i doprineli zdravlju i lepoti, važno je da u jelovnik ubacite sledećih 5 namirnica:

1. Organska jaja – jaja su bogata proteinima i širokim spektrom aminokiselina. Uključujući vitamin B7, koji je izuzetno koristan za vaše zdravlje. Žumance sarži biotin, a stručnjaci ističu da ga najviše ima u kuvanom žumancetu.

2. Losos – Osim vitamina B7, losos je izuzetno bogat omega 3 masnim kiselinama koje smanjuju rizik od upale, štite srce, poboljšavaju zdravlje mozga i održavaju zdravu kosu i kožu.

3. Badem – Jedan badem sadrži 1,5 mg vitamina B7. Bademi su bogati magnezijumom, vitaminom E i vlaknima koji su od velike pomoći u gubitku težine i održanje zdravlje sistema organa za varenje. Takođe, ovaj orašasti plod je sjajan izvor proteina i zdravih mansoića, pa ga možete jesti za užinu ako vam je potrebbno nešto da vas zasiti, a da bude zdravo.

4. Paradajz – Omiljena letnja namirnica bogata je likopenom, raznim vitaminima i mineralima, ali je i izuzetan izvor biotena. Jedna činija paradajza sadrži 7.20 mkg biotina i to pokriva 24% dnevne potrebe tela za biotinom.

5. Maline – Voće koje je izuzetno bogatoi antioksidansima, kao i raznim vitaminima i mineralima. Jedna manja činija malina sadrži 0.2 – 2 mkg biotina, što je 8% dnevne potrebe organizma za ovim vitaminom.

Izvor: Sensa

Kliknite da komentarišete

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ostalo u Lepota i zdravlje

To Top