Potresne Ispovesti žena koje su preživele zlostavljanje preplavile Twitter #NisamPrijavila!

pixabay.com

Lifestyle

Potresne Ispovesti žena koje su preživele zlostavljanje preplavile Twitter #NisamPrijavila!

U poslednjih par godina nije retkost da pravdu tražimo u medijima i na društvenim mrežama.

S jedne strane zato što je to kraći put da se čuje glas onih čiji glas i iskustva treba da se čuju, a sa druge, one tragičnije strane, zato što imamo sve manje poverenja u institucije.

Upravo jedan takav slučaj traženja pravde putem društvenih mreža, podigao je pravu malu revoluciju žena koje su odlučile da progovore o seksualnom zlostavljanju kroz koje su prošle ili još uvek prolaze.

Pre nekoliko dana, Nina Stojaković, politička aktivistkinja iz Srbije je na svom Twitter profilu podelila šta se dogodili njenoj rođenoj sestri, koja je duže vreme trpila nasilje od strane svog tadašnjeg partnera, sa kojim je raskinula vezu.

– Moju rođenu sestru Lidiju, koja godinama pati od depresije, je godinu i po dana u kontinuitetu tukao momak s kojim je živela. To smo saznali pre mesec i po dana kada je skupila hrabrost da ga ostavi i vrati se kod naših roditelja nakon sto je pokušala da se ubije. Jutros je bila u policiji u Milana Rakića gde joj je rečeno da ne mogu da urade ništa, jer nema izveštaj lekara iako ima nekoliko svedoka, među kojima svog psihoterapeuta koji ju je video u modricama i kome je prvom sve priznala.

Nakon što ju je doveo do takvog stanja da je završila na psihičkom lečenju zbog kog je ležala u bolnici nedeljama, neki novi terapeuti su videli ujede, modrice, pocepane usne.. zašto nisu zvali policiju – ne znam. Besna sam i na komšije koji su nocima slušali da se u stanu pored dešava brutalno nasilje i nisu pozvali policiju već se žalili gazdarici stana na buku ?! Besna sam na sistem koji ne pruža nikakvu zaštitu zenama koje muževi i momci mlate. Pa makar prijavile mesec dana kasnije!

“Što nije prijavila ranije?”, pa jednostavno, jer je bila prestravljena do kostiju. “Kako niste primetili?”, nismo, nažalost, jer je modrice i ožiljke sakrivala a njeno loše psihičko stanje smo pripisivali depresiji koja joj je dijagnostikovana – navela je Stojaković u nizu na Twiteru.

Sve ovo potaknulo je stotine žena koje po hashtagom #NisamPrijavila dele svoja bolna iskustva fizičkog, seksualnog i psihičkog zlostavljanja koje su doživele, ali i razloge zašto nisu prijavile i zašto su baš sad odlučile da progovore.

Prenosimo vam samo neke od potresnih ispovesti žena iz celog regiona.

NISTE SAME I NISTE KRIVE!

Lola

Kliknite da komentarišete

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ostalo u Lifestyle

Popularno

To Top