Deci koja se rode tokom zime treba dati ova MOĆNA I SIMBOLIČNA IMENA! Evo i zašto!

pixabay.com

Kuća i porodica

Deci koja se rode tokom zime treba dati ova MOĆNA I SIMBOLIČNA IMENA! Evo i zašto!

Naši stari verovali su da deci koja se rode zimi treba dati posebna imena

U davno doba, određene osobine, vrline i mane, pripisivane su osobama rođenim u odrećenom vremenskom periodu. Neka od ovih verovanja sakupljena su u Narodnom kalendaru i sačuvala su se do današnjih dana. Predstavljamo vam imena koja će u našim krajevima zauvek biti vezana za zimu.

Zima će u našim krajevima zauvek biti vezana za hladnoću, sneg i božićne i novogodišnje praznike. U drevnim vremenima deca rođena u ovom periodu dobro su se čuvala kako bi bila zdrava i kako ne bi poboljevala uprkos oštroj zimi. Zato se i dešavalo da dobijaju imena koja je trebalo da ih “štite”. Druga varijanta bila su imena dobijena prema svecu zaštitniku ili prazniku.

Predstavljamo vam najlepša imena za decu rođenu u zimskim mesecima.

Nikola/Nikolina

Deca rođena u decembru, oko Svetog Nikole, često dobijaju ime po ovom velikom svetitelju. Ime Nikola potiče od latinskog „Nicolaus“. Ovo ime u sebi sadrži dve reči „nike“ (pobeda) i „laos“ (narod), pa se može prevesti kao pobednik ili onaj koji donosi pobedu.

Vuk/Vuka/Vukosava

Staroslavensko ime, u prošlosti kada se još verovalo da reč ima dejstvo magije, davalo se deci u funkciji zastrašivanja zlih duhova koji se klone opasnih zveri. Ime je po običaju davano muškom detetu u porodici gde su vladale smrtonosne bolesti, da bi bolest pobegla iz straha od „vuka“. Slično, ako je dete rođeno u zimskim mesecima, ovo ime se davalo zbog zdravlja i „protiv hladnoće“.

Božidar/Božidarka

Prevod iz grčkog „Theodoros“ – „theos“(Bog) + „doron“ (dar). Ovo ime se davalo detetu koga su roditelji dugo i željno očekivali, pa im ga napokon „Bog dao“. Takođe, ime se tradicionalno daje deci rođenoj na Božić ili ovo ovog praznika, kao i na Bogojavljanje, a isto važi i za imena izvedena iz njega – Boža, Božanka, Božena, Boženka, Božimir, Božimirka, Božina, Božica…

Andrej/Andrijana/Andreja

Ime potiče iz grčkog „Andreas“, u značenju „hrabar, muževan“. U raznim varijantama ime je popularno u svim evropskim jezicima zahvaljujući tome što se tako zvao jedan od dvanaestorice apostola, a u Srbiji se daje deci rođenoj oko 13. decembra kada je slava Svetog apostola Andreja Prvozvanog.

Stefan/Stefana

Ime grčkog porekla i varijanta je grčkog imena „Stefanos“ što znači „venac“ ili „kruna“. U prenesenom značenju ime znači „onaj koji je krunisan, koji je ovenčan”. Daje se deci rođenoj u januaru, oko praznika Svetog Stefana, 9. januara. Varijacije kod Srba su i: Steva, Stevica, Stevo, Stepa, Stefanija…

Vasilije/Vasilija/Vasilisa

Vasilije je srpska varijanta grčkog muškog imena koje potiče od grčke reči „basileios“, što znači „carski“, „kraljevski“. Takođe može da označava i biljku bosiljak koji važi za Božiji cvet kome se pripisuju mnoga blagotvorna dejstva. Ovo ime se daje deci rođenoj u januaru, oko praznika Svetog Vasilija (na srpsku novu godinu) i oko Bogojavljanja.

Jovan/Jovana

Ime potiče iz grčkog „Ioan, Ioannes“ u značenju „u milosti Jehovinoj“. Od starine je sveprisutno među hrišćanskim svetom. Biblijsko je i kalendarsko ime, a daje se deci rođenoj na praznik Svetog Jovana Krstitelja 20. januara.

Sava/Savka

Sava je i muško i žensko srpsko ime. Hebrejskog je porekla nastalo od reči „Saba“ , što znači -preobražen, pravedan. Kod nas je vekovima jedno je od najčešćih imena zahvaljujući kultu Rastka Nemanjića, Svetog Save, prvog srpskog arhiepiskopa čiji se dan proslavlja 27. januara.

Snežan/Snežana

Ime koje je u ovoj varijanti popularno u Srbiji , ali je poznato i među drugim slavenskim narodima u drugačijoj pisanoj formi ali sa istim značenjem. Ime je izvedeno od „sneg“ i muška varijanta se uglavnom izgubila, ali je ženska i dalje prilično popularna. Daje se deci rođenoj preko zime da budu „nežna, lepa, bela kao sneg…“.

Kristijan/Kristina

Ime grčkog porekla izvedeno od grčkog „Χριστόc“ što u prevodu znači „hrišćanin“. Razne varijante ovog imena su veoma zastupljene u celom hrišćanskom svetu, a u Srbiji se daju deci rođenoj oko Božića. Varijacije su: Krstina, Hristina, Krstinja…

Istorijskizabavnik

Kliknite da komentarišete

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ostalo u Kuća i porodica

To Top